Nyitókép: ng.hu

 

A National Geographic összegyűjtötte a novemberi hónapban várható fő égi jelenségeket. Van köztük telihold, meteoreső, és főleg, ami a leginkább várt, a Merkúr Nap előtti átvonulása.

 

A hónap sztárja a Merkúr-átvonulás 11-én délután

Az egész átvonulás 5,5 órás, melynek Magyarországon csak az első fele lesz látható. Területünkön kora délutántól egészen napnyugtáig érdemes lesz követni az eseményt.

 

 hirdetes_300x300  

A Merkúr igen apró, így szabad szemmel semmit se látunk majd az átvonulásból, mindenképp valamilyen, jó nagyítású segédeszközre lesz szükség. Ehhez 400-500 mm-es teleobjektív, de leginkább egy távcső alkalmas.

 

A Nap fényét szűrő speciális fóliáról ilyenkor sem szabad megfeledkeznünk! Megfelelő szűrő nélkül ne nézzünk a Napba, mert azonnali vakságot okozhat!

 

Az átvonulás 13:35-kor kezdődik, ekkor lép be a Merkúr a napkorong elé, a Nap bal oldalán, majd lassan araszolva halad a közepe irányába. Napnyugta idején (országrésztől függően 16 óra körül, ill. kicsivel utána) nagyjából a korong közepén látszik majd, az átvonulás további részét térségünkben már nem láthatjuk.

 

Legutóbb 2016. május 9-én volt Merkúr-átvonulásunk, ekkor csak a kilépésről maradtunk le. A következő hazai Merkúr-átvonulás csak 2032-ben esedékes, így érdemes a mostanira rászánni az időt!

 

Hold-Szaturnusz együttállás november 2-án kora este

 

Kép: ng.hu

 

Égi kísérőnk hízó sarló lesz, 33 százalékát világítja be a Nap ezen az estén, és napnyugta után fél órával már megtalálhatjuk a Szaturnuszt is, a Holdtól jobbra, kb. 5 fok távolságban. Ha tiszta időnk és jó délnyugati kilátásunk van, fél órával napnyugta után még a lenyugvóban lévő Vénuszt, illetve később a Jupitert is megláthatjuk, ez utóbbit 17:30 és 18:30 körül követhetük a horizont felé tartó útján.

 

Telihold november 12-én

 

Kép: ng.hu

 

A novemberi telihold 12-én, kb. 20 perccel napnyugta után jelenik meg a keleti látóhatáron, így szépen fotózható holdkeltére számíthatunk. A keleti országhatáron 16:19, Budapesten 16:32, nyugaton pedig 16:42 lesz a holdkelte ideje.

 

Meteorok november elején

 

A hónap első hetében még előfordulhat az Orionidák rajába tartozó gyors hullócsillag, számíthatunk a lassú északi- és déli Tauridák egy-egy tagjára is, köztük e kettős rajra jellemző 1-1 tűzgömbre. A hónap meteorjai közt azonban a gyors mozgású Leonidák lesznek a főszereplők, e rajból november 7-ét követően jelennek meg az első hullócsillagok.

 

Állatövi fény a holdmentes hajnalokon

Az őszi állatövi fényt is láthatjuk még, mivel az október végi óraállítás miatt korábban világosodik, erre a legjobb időszak 04:30 és 05:00 közt nyílik. Mindenképp csak olyan helyszínen figyelhetjük meg a halványan derengő fénykúpot, ahol a keleti égbolt fényszennyezése minimális. Ez az időszak november 10-ig tart, utána már a holdfény miatt esélytelen a megpillantása.

 

Az ellenfényt november első napjaiban a Fiastyúktól kb. 15-20 fokkal jobbra kereshetjük, és egészen éteri, ovális derengésként láthatjuk csupán. Jellemző a jelenségre, hogy évente csupán néhány éjszaka van megfelelően tiszta és sötét égbolt a megpillantásához, így, akinek sikerül, az különösen szerencsésnek érezheti magát.

 

NG.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.