Nyitókép: Yasser Al-Zayyat / AFP

 

November 11-én, hétfőn ismét vándorlásba kezdett a Merkúr. Naprendszerünk legbelsőbb bolygója a Föld és a Nap között indult útjára. Utoljára 2016 májusában lehetett ilyet látni, aki pedig idén lemaradt, bánhatja, ugyanis legközelebb csak 13 év múlva, 2032-ben lehet majd szemügyre venni hasonlót.

 

Fotó: Damien MEYER / AFP
Fotó: Bill INGALS / NASA / AFP

 

A Merkúr-átvonulás bolygónk számos pontjáról követhető volt, de csakis megfelelő védelemmel ellátott távcső vagy teleszkóp segítségével. A Nap vakító fénye miatt a szabad szemes megfigyelés szóba sem jöhetett, hiszen utóbbi súlyos szemproblémákhoz vezethet.

 hirdetes_300x300  

 

Fotó: Yasser Al-Zayyat / AFP
Fotó: Yasser Al-Zayyat / AFP

 

A ritka jelenségnek számító bolygóvándorlás magyar idő szerint 13:35-kor kezdődött, ekkor lépett be a Merkúr a Nap elé, hogy aztán a korong középvonalán végighaladjon. A vándorlás sok helyen napnyugtakor is látható volt. A Merkúr apró korongját két órán át lehetett látni a Nap előtt.

 

A csillagászok szerint az úgynevezett második kontaktus a legizgalmasabb, mert egy pillanatra a fekete csepp jelenség is megfigyelhető: ilyenkor egy vékony, sötét híd köti össze a Nap peremét és a bolygókorongot, mintha a Nap-perem magához ragasztaná a bolygót.

 

Fotó: Ozkan Bilgin / Anadolu Agency
Fotó: Ozkan Bilgin / Anadolu Agency

 

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!