tudomány

Így változtak a világ gleccserei ötven év alatt – Videóval

5 évtizedet átfogó felvételsorozatát, Alaszka, Grönland, és az Antarktisz gleccsereinek változásait lehet megfigyelni

Nyitókép: ng.hu

 

Alaszka, a Yukon vidéke, Grönland, és az Antarktisz gleccsereinek évtizedek alatt lezajlott változásairól számoltak be, írja a National Geographic.

 

Az Amerikai Geofizikai Unió 2019-es őszi, San Franciscóban zajló konferenciáján mutatták be azt a közel 5 évtizedet átfogó felvételsorozatot, amelyben Alaszka, Grönland, és az Antarktisz gleccsereinek változásait lehet időrendben megfigyelni, számolt be róla a NASA.

 

Hirdetés(x)

Alaska’s Malaspina Glacier is seen from the air during an Operation IceBridge flight. From space, scientists can track its movem
Kép: nasa.gov/

 

A felvételeket, amelyeket legnagyobb részben a LANDSAT műholdcsalád tagjai készítették, 1972-től kezdődően használták fel egészen 2019-ig.  Mark Fahnestock, az Alaszkai Egyetem glaciológusa a felvételeket 6 másodperces animációkként összefűzte, így az Alaszka és a Yukon vidékén lezajlott változások videó formájában láthatóak. „Most, hogy ilyen hosszú adatsoraink vannak, részleteiben is bepillanthatunk abba, ami Alaszkában történt, s amikor megnézzük ezeket a videókat, rádöbbenünk, hogy mennyire dinamikus ez a rendszer, és mennyire bizonytalan a gleccserek sorsa.” – nyilatkozta Fahnestock.

 

 

Az egyes gleccserek eltérően reagálnak a klímaváltozásra, a Columbia nevű 1972-től a 80-as évek közepéig nem változott, majd igen gyorsan 20 kilométert rövidült. A Hubbard-gleccser 48 év alatt 5 kilométerrel nőtt, bár a felvételekből az is kiderül, hogy 2019-ben a gleccser egy hatalmas darabja lehasadt, és ha a borjadzások hagyta hézagok elkezdenek rajta szaporodni, az a gleccser pusztulásának az előjele. A Columbia esetében egy évtizeddel a zsugorodás kezdete előtt kezdtek kialakulni ezek a borjadzás hagyta öbölszerű hézagok.

 

Ahhoz, hogy össze lehessen hasonlítani a felvételeket, a legkorábbiakat szinte restaurálni kellett, ám a műholdak tudományos eredményeit összefogó Geológia Szolgálat szakemberei rendbe szedték őket annyira, hogy felhasználhatóvá váljanak. Fahnestock a legjobb minőségű képet választotta ki minden nyárról, minden egyes gleccser esetében, és ezekből készültek a timelapse videók.

 

ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket