Nyitókép: ng.hu

 

Alkonyonként láthatjuk a Merkúrt és a Vénuszt, hajnalban felbukkan a Jupiter, és ismét telihold köszönt ránk, utána azonban az esti állatövi fényt is megfigyelhetjük majd – számol be róla a ng.hu

 

Telihold 9-én

 

Égi kísérőnk a reggeli holdnyugta idején lesz 100 százalékos, az esti holdkeltére 99,8 százalékosra csökken, ám ez a különbség nem lesz észlelhető. A reggeli holdnyugta ideje keleti határunknál 07:11, Budapesten 07:23, a nyugati országrészünkben pedig 07:31. Az esti holdkelte a keleti határnál 16:53, Budapesten 17:07, a nyugati országrészben 17:18 lesz. A telihold mellett bónuszként megláthatjuk az Oroszlán legfényesebb csillagát, a Regulus-t is, este még 4 fokra, az éjszaka során a távolságuk 3 fokra csökken majd, így nem lesz túl közel a csillag annyira, hogy belevesszen a Hold fényébe.

 hirdetes_300x300  

 

Keressük a Merkúrt az alkonyi égen!

 

A Merkúrt az alkonyi égen még pirosló horizont felett láthatjuk. Forrás: ng.hu

A legbelső bolygó február első felében a napnyugta utáni órában lesz jól megfigyelhető, 1-jén még csak egy óra választja el a napnyugtától a Merkúr lenyugvását, azonban 10-én már 1 óra 40 perc időnk van napnyugta után megkeresni és megpillantani, ha az időjárás kedvező, érdemes ekkor nekivágni! A Merkúr fényes, így azt, hogy meglátjuk-e a horizont közelében, csak az dönti el, hogy tiszta-e az ég, napnyugta után 40 perccel már megpillantható a nyugati horizont felett.

 

Esténként szinte vakít a Vénusz ragyogása

 

A hónap első felében, napnyugta után több mint 3,5 órán át élvezhetjük belső szomszédunk látványát, és a nagy fényessége miatt még a párás, fátyolfelhős égen is könnyen észrevehetjük, így kevésbé szigorú feltételei vannak a megfigyelésének. Egyaránt szép még pirosló horizont felett, és sötétedés után, Így kedvünkre válogathatunk, ha fotózni szeretnénk. Mivel viszonylag magasan is jár, városi környezetben is féyképezhetjük.

 

Megpillanthatjuk az alkonyi állatövi fényt is 11-ét követően

 

Az állatövi fény a lenyugvő Merkúrral, a magasabban álló Vénusszal a nyugati égen. Forrás:ng.hu

 

A teliholdas esték után, akár már 11-én is megpillanthatjuk az állatövi fényt a nyugati égen, ehhez válasszunk fényszennyezéstől mentes helyszínt!

 

A National Geographic cikkében további égi jelenségek leírásával is találkozhatunk.

 

ng.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!