László
  • HUF: 346.03
  • USD: 1.18
  • 23 °C
  • 34 °C
tudomány

Különleges lényt kaptak lencsevégre a tengerek mélyén

Bár az efféle élőlények viszonylag gyakoriak, ekkora méretben nagyon ritkán fordulnak elő.

Nyitókép: ng.hu

 

telepes medúzák az állatvilág különlegességei: bár egyetlen élőlénynek tűnhetnek, valójában több organizmusból állnak – olvasható a National Geographic cikkében.

 

Hirdetés(x)

A Ningaloo-kanyonoknál zajló expedíció során kivételes állatokat figyeltek meg a Nyugat-Ausztráliai Múzeum és a Schmidt Óceánintézet munkatársai – számol be a ScienceAlert. A nyugat-ausztráliai partok közelében fekvő térség biodiverzitása páratlan, de csak viszonylag keveset tudni róla.

 

 

A telepes medúzát egy robotizált tengeralattjáró segítségével örökítették meg. Bár az efféle élőlények viszonylag gyakoriak, ekkora méretben nagyon ritkán fordulnak elő. Pontos becslést még nem adtak a kolónia méretére, de a szakértők szerint rekorder lehet, a külső gyűrű nagyjából 47 méter hosszú.

 

A telepes medúzák rengeteg kisebb organizmusból, úgynevezett zooidából épülnek fel. Az organizmusok gyakorlatilag klónozzák magukat, az egyes egyedek pedig különböző feladatokat kapnak a kolóniában: valamelyik a zsákmányt vonzza, van olyan, amelyik a préda elejtésében vesz részt, de a szaporodásra és az emésztésre is specializálódhatnak a példányok.

 

 

A videón látható telep több millió organizmusból állhat. Az egyes zooidák között olyan kapcsolatok vannak, melyeken keresztül képesek átadni a táplálékot. A tenger mélyén rengeteg hasonló telep található, azonosításuk azonban nem egyszerű.

 

NG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket