Nyitókép: ng.hu

 

Az Egyesült Államok néhány éven belül ismét embereket küldene a Holdra, sőt még a Marsra is. A tervek szerint a közeljövőben hosszabb expedíciókat indítanának, mint az Apollo-program során: az asztronauták tovább tartózkodhatnának az űrben, illetve az idegen égitesteken, mint az 1960-as és 1970-es években – olvasható a National Geographicon.

 

A hosszú űrben tartózkodás nem lesz könnyű feladat, hiszen az egyedi környezet az űrhajósok fiziukumát és lelki működését is befolyásolni fogja, a terhelés során ráadásul az asztronautáknak fontos tudományos vizsgálatokat kell majd elvégezniük. Éppen ezért rendkívül fontos annak felmérése, hogy mire számíthatnak a jövő asztronautái.

 

A tervezett amerikai-orosz szimuláció egy négy hónapos, 2019-es kísérletre épül – számol be a Space.com. A résztvevők a moszkvai Orvosbiológiai Problémák Intézetében, egy speciális zárt laborban fognak eltölteni nyolc hónapot. A létesítményben korábban, 2011-ben már folytattak hasonló teszteket az oroszok. A helyi környezet a kutatók szerint sokban emlékeztet arra, amilyen körülmények között az űrhajósok dolgoznak majd a Marson.

 hirdetes_300x300  

 

A kísérlet során az alanyok olyan virtuális vizsgálatokat végeznek majd, melyekhez hasonlót az asztronauták is fognak. A NASA-nál bíznak benne, hogy a szimulációval jobban megérthetik az elzártság fizikai és mentális hatásait. Az új kutatásban 30-35 éves, oroszul és angolul egyaránt beszélő amerikai önkéntesek vehetnek részt, akiket egy hosszú, többlépcsős folyamat után választanak majd ki.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!