Nyitókép: drugtopics.com

 

Az AstraZeneca számos kutatást indított a vakcinafejlesztés mellett, ezek egyike pedig arról szól, hogyan lehet védeni a koronavírustól azokat, akiknek nem lehet védőoltást beadni betegségük vagy más gyógyszerrel történő kezelésük miatt.

 

Közleményükben pénteken azt írták: sikerült kifejleszteniük egy olyan, úgynevezett hosszú hatású antitest-kombináció (Long-acting antibody, LAAB) készítményt, ami képes megelőzni a súlyos, illetve halálos kimenetelű Covid–19-fertőzést.

 

 hirdetes_300x300  

Az oltást aktív immunizációnak hívják, ez utóbbit pedig passzívnak. Az eljárás lényege, hogy a Covid–19-fertőzés megakadályozására képes antitesteket juttatnak a szervezetbe.

 

Az AstraZeneca hosszú hatású antitest kombinációja, az AZD7442 a közlemény szerint jelentősen, 77 százalékkal csökkentette a tesztek során a tünetes koronavírus-fertőzés kockázatát. A készítménnyel kezelteknél továbbá nem fordult elő súlyos szövődmény, vagy ahhoz kapcsolódó haláleset. A vizsgálatban 5197-en vettek részt, a résztvevők több mint háromnegyedének voltak olyan társbetegségei, amelyek a jelentések szerint csökkentik a védőoltásra adott immunválaszt.

 

Az AstraZeneca szerint az AZD7442 az első antitest-kombináció, amelyet úgy fejlesztettek ki, hogy potenciálisan hosszú távú védelmet nyújtson, és megelőzze a koronavírus-fertőzés súlyos következményeit. Az Oxford University és a Columbia University kutatóinak előzetes laboratóriumi eredményei azt mutatják, hogy minden jelenleg ismert vírusvariáns ellen – így a delta variáns ellen is – hatásos.

 

Az AstraZeneca most azon dolgozik, hogy előkészítse a kutatásainak eredményeit, hogy azokat elküldhesse az egészségügyi hatóságoknak, a szer esetleges sürgősségi használati engedélyezéséért, vagy feltételes jóváhagyásáért.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.