Nyitókép: ng.hu

 

A 2022-es pekingi téli ötkarikás versenyek olimpiai faluját építve egy, a harmadik Csin-dinasztia (1115–1234) korára datálható palotát tártak fel – számol be a National Geographic. A maradványokat a Hopej tartományban fekvő Zsangcsiakou városhoz tartozó Tajzicsengnél fedezték fel, a település gyorsvasúttal egy óra alatt elérhető Pekingből. Zsangcsiakou egyike annak a három zónának, ahol a téli olimpia versenyeit szervezik, a város ad otthont a síelő és snowboardos események többségének.

 

A régészek már az építkezés megkezdése előtt tudták, hogy a településnél ősi maradványok fekszenek. 2017-ben egy átfogó felmérést végeztek, de a kutatókat is meglepte a felfedezés jelentősége, illetve hogy az épület uralkodói eredetű.

 

An artifact from the Taizicheng Ruins excavated during the construction of the Olympic Village for the Beijing Winter Games. Photo courtesy of Hebei Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology.
A dinasztia által használt, középkorból származó dísz. Kép forrása: news.artnet.com

 

 hirdetes_810x300  

A szakértők úgy vélik, hogy azt a palotát találták meg, amely Csangzong császár (1189-1208) nyári szállásaként épült. A kutatók az ásatás során falakat, árkokat, utakat és épületalapokat tártak fel, de porcelán-, szobor- és agyagtöredékek is előkerültek.

 

A lenyűgöző felfedezések miatt az olimpiai falut végül nem az eredetileg tervezett helyen építették fel. A palota régészeti parkként már 2021-ben megnyílt, az év végén pedig egy kiállítást is terveznek az itt feltárt leletekből.

 

National Geographic

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.