János, Pál
  • HUF: 401.37
  • USD: 1.06
  • 21 °C
  • 35 °C

Hirdetés (X)

tudomány

Igaz a régi mondás: minden út Rómába vezet

Adatvizualizációs eszközökkel sikerült bebizonyítani.

Nyitókép: archdaily.com

 

Német szakemberek bebizonyították, hogy igaz az a régi mondás, miszerint minden út Rómába vezet. Egy algoritmust fejlesztettek, amely vizuálisan mutatja, hogyan lehet leggyorsabban eljutni Európa bármelyik pontjából az olasz fővárosba. Az eredmény egy lenyűgöző vizuális ábra.

 

A Daimler autógyártó egyik leánycégének, a stuttgarti székhelyű Movie Lab két munkatársa is feltette magában a kérdést, hogy valóban minden út Rómába vezet-e. Adatvizualizációs eszközökkel ezt sikerült bebizonyítani – számolt be német építészettel foglalkozó szaklap.

 

Európán belül kijelöltek 486 713 pontot, és egy útvonaltervező algoritmussal megrajzolták a Rómába vezető összes lehetséges útvonalat. A vonalak vastagsága azt jelzi, hogy egy-egy útvonalat mennyien használtak.

 

A projekt egyik vezetője, Raphael Reimannegy interjúban elmondta,hogy nagy segítésükre volt a nyílt forráskódú technológia, mint amilyen GraphHopper szoftver is.

 

A Római Birodalom fénykorában kiterjedt úthálózattal rendelkezett Britanniától Törökországig. A több mint 100 tartományát 373 út kötötte össze, ezek hossza meghaladta a 80 ezer kilométert. Ma Európa néhány főútvonala az ókori római egykori útjain halad.

 

hirado.hu

Megosztás:
Címkék: algoritmus roma

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Hirdetés (X)

Kövessen minket