Nyitókép: AP Photo/Tsafrir Abayov

 

Egy izraeli tanulmány szerint az omikron variáns okozta fertőzéssel szemben viszonylag kevés a hozzáadott értéke a negyedik koronavírus elleni vakcinának.

 

A külsős szakemberek által egyelőre még nem recenzált tanulmány szerint az egészségügyi dolgozóknak beadott negyedik adag vakcina ugyan megújította az ellenanyagszintet, viszont az áttörő fertőzések így is gyakoriak voltak.

 

 hirdetes_300x300  

A tudósok szerint az omikron variáns okozta fertőzéssel szembeni védelmet illetően a negyedik adag vakcina hatékonysága 11 (Moderna) és 30 (BioNTech) százalék között mozgott a három vakcinával beoltott személyekkel összehasonlítva.

 

A tanulmány szerzői szerint a negyedik vakcina minden bizonnyal az idősek és a legsebezhetőbb csoportok körében lesz hasznos mégpedig azért, mert megvédi őket a haláltól és a betegség súlyos lefolyásától.

 

A megfigyelések alapján az egészségügyi dolgozóknak általában enyhe tüneteik voltak, viszont a vírusterhelésük viszonylag magas volt. A tanulmány szerzői szerint ez azt jelenti, hogy potenciálisan fertőzőek voltak.

 

A tudóscsoport a tanulmány végén kifejti, hogy a negyedik vakcina gyenge hatékonysága és az érintettek fertőzőképessége növeli a sürgősségét az újgenerációs vakcinák kifejlesztésének. Összességében a negyedik adag vakcina nem emeli tovább az immunitást, mindössze megújítja az ellenanyag maximális szintjét.

 

A tanulmányban részt vevő személyek közül 150-en a Pfizer/BioNTech negyedik vakcináját kapták meg, míg nagyjából 120-an a Moderna oltóanyagát. A kutatás során kapott eredményeket azokkal a kontrollcsoportokkal hasonlították össze, akiknek tagjai három vakcinával beoltott személyekből tevődtek össze.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!