Nyitókép: wikimedia

 

A speciális relativitáselmélet egyik következménye a tömeg-energia ekvivalencia, amit a világ képlet formájában úgy ismer: E = mc². Ezt a képletet magyarázza egy videón Albert Einstein.

 

Szerencsére jó néhány olyan videófelvétel maradt fenn az utókor számára Albert Einsteinről, mind közül azonban a legfontosabb egész biztosan az, amit a napokban töltöttek fel a Twitterre. A felvételen azt látni, ahogy a világhírű fizikus a legismertebb egyenletét magyarázza el. Ez nem más, mint a speciális relativitáselmélet egyik következménye, a tömeg-energia ekvivalencia, vagy ahogy mindannyian ismerjük, az E = mc².

 

„A speciális relativitáselméletből az következik, hogy a tömeg és az energia ugyanannak a dolognak a különböző megnyilvánulásai”

 

 hirdetes_300x300  

– magyarázza Einstein. Hozzátette: a képlet megmutatta, hogy nagyon kis tömeg nagyon nagy energiává alakítható át és fordítva.

 

 

Albert Einstein két másik fizikus, John Cockcroft és Ernest Walton kísérletére hivatkozott a magyarázatnál. Ők 1932-ben végezték el azt a kísérletet. A két szakember egy részecskegyorsítót épített, egy protonnyaláb segítségével pedig a lítiumot két héliummagra hasította szét. Azonban amikor az új hélium atommagok kinetikus energiáját megmérték, azt tapasztalták, hogy az nagyobb, mint az eredeti hidrogén- és lítiummagoké. Emellett tömegvesztést is tapasztaltak, ami igazolása annak, hogy Einstein képlete helyes.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.