Nyitókép: heritagedaily.com

 

Egy hajó maradványaira bukkantak a CEMEX dolgozói egy délkelet-angliai kőbányában, a partoktól mintegy 400 méterre – számol be a National Geographic. A Kent Megyei Tanács a Wessex Archaeology régészeit kérte fel a tudományos feltárásra, mint kiderült, a hajó I. Erzsébet korára datálható, a felhasznált fát 1558 és 1580 között vágták ki.

 

A tágabb periódusban Anglia a hajóépítést tekintve egy átmeneti korszakot élt. A hagyományos klinker palánkozási technika egyre inkább háttérbe szorult, és megjelent az a vázfókuszú módszer, amellyel a legendás Mary Rose-t is kialakították.

 

Andrea Hamel, a Wessex Archaeology munkatársa szerint meglepő, de örömteli volt egy, a 16. század végéről származó hajót találni a bánya üledékében. A felfedezéssel remélhetőleg jobban megérthetik a hajóépítési technikák fejlődését a korszakban.

 hirdetes_300x300  

 

Kép forrása: heritagedaily.com

 

Antony Firth, a Historic England örökségvédelmi szervezet tengerészeti osztályának vezetője elmondta, a lelet a hajóépítés tágabb környezetének megismerésében is segít. A szakértő megköszönte a CEMEX-nek, amiért felismerték a felfedezés jelentőségét, és értesítették a kutatókat.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.