Drámaian nő a fényszennyezés - Körkép.sk

Hirdetés (X)

tudomány

Drámaian nő a fényszennyezés

Igen súlyos hatása van az emberi egészségre, most a 2011-2022 közti változást mérte fel egy kutatócsoport.

Nyitókép: ng.hu

 

A fényszennyezés nem úri huncutság: mind az élővilágra, mind az emberi egészségre igen súlyos hatása van, most a 2011-2022 közti változást mérte fel egy kutatócsoport, és megdöbbentő eredményeket kaptak, számol be róla a National Geographic.

 

Nem könnyű feladat a fényszennyezés helyzetének, változásának vizsgálata, mivel változnak a megvilágítási technikáink, más hullámhosszakon világítunk, s ezeket nem nagyon lehet jól összevetni. Egy német–amerikai kutatócsoport más módszert keresett: a szabad szemmel látható csillagok szisztematikus megfigyelése révén határozták meg, milyen a helyzet.

 

SJE Nyílt nap

 

Egy éveken át tartó globális felmérés során, a Globe at Night résztvevőinek egyszerű dolguk volt: például az Orion csillagképet és környezetét mutató térképeket kaptak, amelyet 8 változatban láthattak, attól függően, hogy hány csillag látható az adott égrészen. A résztvevők azonos időszakban, holdfénytől mentes égbolton vizsgálódtak, és egyszerűen meg kellett állapítaniuk, hogy az ő lakhelyükön a 8 változat közül melyikre hasonlít legjobban az égbolt. (A felmérés-sorozatban Magyarország is részt vesz.) A kapott eredmény alapján kiszámítható, milyen fényes vagy milyen halvány csillagok láthatóak az adott földrajzi helyen, a környezeti fényszennyezéssel együtt, így pedig az, hogy mennyire erősen nyomja el a fényszennyezés az égbolt látványát.

 

Az égbolt fényszennyezését vizsgáló globális felmérés egyik égrésze az Orion környéke.

 

Habár a kapott adatok legnagyobb része a sűrűn lakott területekről és a fejlettebb régiókból érkezett, ez csupán annyit jelent, hogy a szegényebb országokban látható változás rejtett marad még.

A szabad szemmel látható csillagok számának változása alapján a 2011-2022 közti időszakban évente 9,6 százalékkal vált világosabbá, fényszennyezettebbé az égbolt. Számszerűsítve: ahol korábban 250 csillag látszott szabad szemmel, ott már csak 100 csillag maradt, ha egy gyerek születésétől felnőtté válásáig eltelő 18 évre vetítjük, akkor ez azt jelenti, hogy negyedére fog csökkenni a látható csillagok száma ezen időszak alatt.


A műholdas mérések ennél kisebb romlást mutattak, de azért, mert a műholdról nem láthatóak a felszíni fények egyes összetevői, amelyeket az emberek a felszínen viszont nagyon is jól látnak. Ezek azok a fények, amelyek nem közvetlenül az égre irányulnak, „csak” a horizont felé, ilyenek például a reklámfények vagy az úgynevezett díszkivilágítások.

Fényszennyezés térkép, amelyen megnézhetjük, lakhelyünk milyen helyzetben van az égbolt megfigyelhetősége szempontjából. Kép forrása: ng.hu

A műholdas mérések ennél kisebb romlást mutattak, de azért, mert a műholdról nem láthatóak a felszíni fények egyes összetevői, amelyeket az emberek a felszínen viszont nagyon is jól látnak. Ezek azok a fények, amelyek nem közvetlenül az égre irányulnak, „csak” a horizont felé, ilyenek például a reklámfények vagy az úgynevezett díszkivilágítások.

Azt is érdemes hangsúlyozni, hogy számos felmérés igazolta már: a „tönkrevilágított” helyszíneken egyáltalán nem kevesebb a bűnözés, mint a sötétebbeken, és persze jelenkorunk energiaválságában a felesleges díszkivilágítást egyébként is indokolt lenne kikapcsolni.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője.

Kövessen minket