Nyitókép: Getty Images

 

A WHO napi 5 grammnál kevesebb só fogyasztását javasolja, ezzel szemben kapni lehet olyan kenyeret, amiből néhány szelet már a napi ajánlott sóbevitel ötödét kiteszi – derül ki egy, az Egyesült Királyságban végzett felmérésből.

 

Döbbenetes eredményekre jutott az Action on Salt nevű civil szervezet vizsgálata: 28 vállalat által gyártott, összesen 242-féle szeletelt kenyeret vettek górcső alá az Egyesült Királyság 10 legnagyobb üzletláncából, és arra jutottak, hogy ezek háromnegyedében annyi, vagy több só van, mint egy zacskó chipsben – szeletenként.

 

A legsósabb kenyér 100 grammjában összesen 1,48 gramm só volt, ami csaknem háromszorosa a legkevésbé sós kenyér 0,51 grammjának. Viszonyításképp, egy zacskó chipsben 0,34 gramm só van – derül ki a Sky News által ismertetett eredményekből.

 hirdetes_810x300  

 

Mint kiemelték, a legsósabb kenyérből néhány szelet már önmagában a napi ajánlott sóbevitel ötödével érhet fel – a túlzott sófogyasztás pedig növelheti a magas vérnyomás kockázatát, ami a felnőttek közel harmadát érinti Angliában.

 

Az eredmények annak tükrében is jelentősek, hogy a túlzott sófogyasztás több káros hatására is fény derült már, például növelheti a stresszhormon szintjét. A WHO szerint napi 5 grammnál kevesebb sót célszerű fogyasztani, aminek fényében a fenti, csúcstartó kenyér szeletenkénti 1,48 grammos értéke egészen döbbenetes.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!