Nyitókép: livescience.com

 

A római kori kincset a polgárháború idején, az időszámítás előtti 1. században áshatták el.

 

A római polgárháború idejéből származhat az a 175 darab ezüstérme, amelyet az olaszországi Toscana egyik erdőjében fedeztek fel – számol be a Live Science. A kincset azért rejthették el, hogy biztonságban tartsák.

 

 hirdetes_810x300  

Úgy tűnik, hogy az érméket időszámítás előtt 82-ben ásták el, abban az évben, amikor Lucius Cornelius Sulla római hadvezér véres háborút vívott Itália-szerte az ellenségeivel, akik a Római Köztársaság vezetői közül kerültek ki. A konfliktus Sulla győzelmével és diktátorrá való kinevezésével zárult.

 

Az ásatások más régészeti tárgyat azon a helyen nem tártak fel, a helyen, ahol az érmekészletet megtalálták, de egy római kori farm maradványait megtalálták, a kincs rejtekhelyétől egy kilométerre.(Kép forrása: Pisa-Livorno Régészeti, Képzőművészeti és Tájfelügyelőség)

 

A 175 római dénár, értékük mai pénzben több millió forint lenne. A kincset vizsgáló régészek felvetették, hogy az érméket egy római katona temethette el, aki aztán elesett, de ez persze csak egy érdekes elmélet, bizonyítani írásos források nélkül lehetetlen.

 

A terrakotta edénybe rejtett pénzeket 2021-ben fedezték fel, a megtalálást azonban titokban tartották, hogy a lelőhelyet alaposan fel lehessen tárni. Lorella Alderighi, a tartományi régészeti hivatal szakértője szerint az érméket egy régészeti csoport tagja fedezte fel Livornótól északkeletre, egy újonnan kivágott erdőterületen. A vizsgálatok alapján a legkorábbi érmék időszámítás előtt 157-ből vagy 156-ból, míg a legújabbak 83-ból vagy 82-ből származnak.

 

Az érméket a Livornói Őslénytani Régészeti Csoport egyik tagja találta meg egy új erdővágáson. (Kép forrása: Pisa-Livorno Régészeti, Képzőművészeti és Tájfelügyelőség)

 

A terület valószínűleg a korszakban is erdős volt, a környéken egy római kori farm maradványait is megtalálták. Alderighi szerint az értékeket egészen biztosan elrejtették, az eltemetés volt a megőrzés legegyszerűbb módja. Hogy kihez tartozott a kincs, azt lehetetlen megállapítani, ám elképzelhető, hogy egy hazatérő katona rejtette el, aki aztán elesett a háborúban.

 

Több hasonló érmekincset találtak Olaszországban; a kutatások azt mutatják, hogy sokukat háború vagy forradalom idején temették el. Itt több mint 100 talált érmét látunk, mindegyik zacskóba csomagolva és számozfa. (Kép forrása: Pisa-Livorno Régészeti, Képzőművészeti és Tájfelügyelőség)

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.