Nyitókép: historicenvironment.scot

 

III. Károly május 6-i koronázásán a scone-i kő, azaz a Végzet köve is szerepet kap majd. A legalább 800 éves, Skóciából származó faragott kő a 13. század végén került Angliába, ahol a koronázási trón részeként az uralkodói avatások fontos eleme lett. A követ a 20. században szállították vissza Skóciába, de a koronázásokon még mindig szerepet kap az Egyesült Királyságban.

 

Egy új vizsgálat során a szakértők korábban nem ismert szimbólumokat és anomáliákat észleltek a tömbön – számol be a Live Science. A kutatók egy rézötvözet foltot és gipsz maradványait mutatták ki az egyelőre tisztázatlan jelentésű jelképek mellett.

 

 hirdetes_300x300  

A követ a Historic Environment Scotland gondozza, a szervezet szakértői a közelmúltban lézerrel elemezték a tárgyat, de egyéb teszteket is elvégeztek. A vizsgálat során római számokra emlékeztető szimbólumokat detektáltak, Ewan Hyslop, a Historic Environment Scotland munkatársa szerint hasonlót eddig nem találtak a kövön. Az eredmények megértéséhez további kutatásokra lesz szükség.

 

A csapat egy rézötvözetből álló foltot is felfedezett, ez arra utal, hogy a kő történetének egyik periódusában egy réz vagy sárgaréz tárgy, talán egy ereklye volt rajta. A gipsz egy öntvény nyoma lehet, igaz, feljegyzés nincs róla, hogy valaha gipszmásolat készült volna a kőről.

 

Az adatok alapján a szakemberek egy 3D modellt is létrehoztak a tárgyról, amely itt érhető el.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.