Nyitókép: Az új műhold 2023. március 18-án délben készítette a felvételt bolygónkról (esa.int)

 

Európa harmadik generációs meteorológiai műholdjainak első képviselője nemrégiben kezdte meg működését.

 

Az MTG-I1 (Meteosat Third Generation Imager) műhold első felvételeit néhány napja mutatta be, a felvételen Európa, Afrika és az Atlanti-óceán jelentős része látható. Az Európai Űrhivatal indította útnak a műholdat még 2022 decemberében, az üzemeltető pedig az Eumetsat.

 

E műhold, amint a neve is sugallja, első tagja egy sorozatnak, amelyekkel a következő 2 évtizedben a meteorológusok munkáját támogatják majd. Négy képalkotó és 2 szondázó (infravörös és ultraibolya spektrométerekkel felszerelt) műholdból áll majd a csapat, amely 2026-ra áll össze.

 hirdetes_300x300  

 

Sentinel-3
A Copernicus Sentinel-3 műholdak poláris pályán, 815 km-es napszinkron magasságban működnek – az EUMETSAT feladata a műholdak üzemeltetése, valamint a tengeri és közel valós idejű légköri adatok továbbítása az Európai Bizottság nevében, az ESA pedig szárazföldi és nem időkritikus légköri adatokat tesz közzé. Hitelképesség: ESA

 

A képalkotó műholdak 10 percenként küldenek egy-egy felvételt az általuk megfigyelt térségről, illetve a csak Európát megfigyelő egység 2,5 percenként teszi majd ugyanezt. A szondázó műholdak a légkör rétegeit 3 dimenzióban képesek átlátni, így például a zivatarok fejlődését látják nagy részletességgel és segítik így azok előrejelzését. Emellett mérni fogják az ózon, a szén-dioxid vagy épp a vulkánkitörésekből származó anyagok mennyiségét, elhelyezkedését is.

 

A műholdak geostacionárius pályán, 35786 kilométerrel bolygónk felszíne felett keringenek majd, és képesek lesznek arra, hogy az esetleges űrszemét darabkáit kikerüljék, ha az irányítók túl veszélyesnek ítélik meg egy-egy darab közelségét.

 

Az MTG-I1 felvételei, mérései 2023 végétől válnak a meteorológusok számára használhatóvá, addig a műszerek kalibrációja, beállítása és működésük ellenőrzése zajlik.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!