Nyitókép: Refresher

 

A New York-i Columbia Egyetem tudósai rájöttek, hogy a taurin, amely az energiaitalok gyakori összetevője, meghosszabbíthatja az egerek élettartamát.

 

Kutatásaik eredményei alapján egy nagyszabású klinikai vizsgálat végrehajtását szorgalmazták, amely azt vizsgálná, hogy a taurin az emberben is hasonlóan hat-e.

 

A taurin a szervezetben természetesen előforduló aminosavak közé tartozik, és számos szervre és azok teljesítményére van pozitív hatással. A kutatók azonban rájöttek, hogy a taurin szintje az emberi szervezetben az életkorral csökken. 60 éves korban a szervezet csak körülbelül egyharmadát tartalmazza annak a taurinnak, amely egy ötéves gyermekekben található.

 hirdetes_300x300  

 

Amikor a tanulmányban részt vevő kutatók megnövelték az egerek taurindózisát, észrevették, hogy a rágcsálók tovább éltek – körülbelül három-négy hónappal, ami az embernél hét-nyolc évnek felel meg –, és javult az egészségük. A kísérleti egerek csontjai és izmai erősebbek lettek, agyuk jobban működött, immunrendszerük pedig „megfiatalodott”.

 

Egyelőre nem világos, hogy az emberek hogyan reagálnának a taurin adagjának ilyen emelésére, és hogy az ilyesmi egyáltalán biztonságos-e. A megszerzett bizonyítékok alapján azonban a tudósok egy nagyszabású klinikai vizsgálat elkészítését szorgalmazzák, mivel a taurin természetesen megtalálható a szervezetben, és kis dózisban táplálékkiegészítőként is szolgál.

 

„A taurin mennyisége a szervezetben az életkorral csökken, és ennek a csökkenésnek a megfordítása hozzájárult az állatok hosszabb és egészségesebb életéhez. Ezek az eredmények az emberekre is vonatkozhatnak”

 

– mondta Vijay Yadav, a Columbia Egyetem kutatója.

 

Henning Wackerhage, a Müncheni Egyetem molekuláris fiziológia professzora azonban hozzáteszi, hogy a taurinnak az emberek élettartamára gyakorolt ​​hatásának nyomon követése meglehetősen nagy kihívást jelent; azt azonban meg lehetne vizsgálni, hogy ez a kémiai anyag hozzájárul-e az emberi szervezet egészségéhez, ami szerinte „az orvostudománynak mint olyannak a célja”.

 

A kutatók azonban nem javasolják az embereknek, hogy önkényesen növeljék a taurin adagjukat tablettákon, energiaitalokon vagy az étkezési szokások megváltoztatásán keresztül. Az energiaitalok a taurinon kívül olyan egyéb anyagokat is tartalmaznak, amelyek káros hatással vannak a szervezetre. Azonban lehetséges a taurinszint növelése a szervezetben, például edzéssel vagy kerékpározással.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.