Nyitókép: Thinkstock

 

Az elmúlt két évtizedben kifejlesztett tabletta hatékonynak bizonyult a mell-, prosztata-, agy-, petefészek-, méhnyak-, bőr- és tüdőrák preklinikai kezelésében.

 

Egy vezető amerikai kórház, a City of Hope tudósai kifejlesztettek egy „rákölő tablettát”, amely „célzott kemoterápiával” pusztítja el a daganatokat – számolt be a The Independent portál.

 

A kutatók a PCNA fehérjére összpontosítottak, amely kritikus fontosságú a DNS-replikáció és a növekvő daganatok helyreállítása szempontjából. A Cell Chemical Biology folyóiratban megjelent tanulmányban ezt a fehérjét több mint 70 rákos sejtvonalon tesztelték.

 hirdetes_810x300  

 

Az eredmények szerint a gyógyszerben található AOH1996 molekula elpusztítja a rákos sejteket, mert megzavarja szaporodási ciklusukat. Ezzel képes megállítani a daganatok növekedését is.

 

„A rákölő tablettánk olyan, mint egy hóvihar, amely leállít egy kulcsfontosságú légi csomópontot, és csak azokon a repülőgépeken állít le minden repülést, amelyek rákos sejteket tartalmaznak”

 

– magyarázta Dr. Linda Malkas, a City of Hope molekuláris diagnosztikai és kísérleti terápiás osztályának munkatársa.

 

A laboratóriumi eredmények azonban önmagukban nem elegendőek. A gyógyszert jelenleg embereken tesztelik klinikailag. A szerzők szerint ez a felfedezés lehetővé teszi számukra, hogy a jövőben célzottabb rákgyógyszereket hozzanak létre.

 

Štandard

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.