Nyitókép: Live Science/Cícero Moraes 

 

Egy új tanulmány szerzői rekonstruálták a legrégebbi ismert nőnemű Homo sapiens faj arcát. Koponyáját „Arany lónak” („Zlatý kůň”) nevezték el arról a csehországi barlang feletti dombról, ahol az 1950-es években megtalálták – tájékoztat a Live Science.

 

A régészek a sérült emberi koponyát a Cseh-karasztban található Koněprusy-barlangokban fedezték fel. A koponya két különálló részből állt, ezért a felfedezéskor azt feltételezték, hogy mindegyik más egyénhez tartozott. Mindkét rész évtizedekkel későbbi genomszekvenálása állapította meg, hogy egyetlen nőé volt, aki körülbelül 45 000 évvel ezelőtt élt. Ugyanakkor ez volt a Homo sapiens faj legrégebbi szekvenált genomja.

 

A DNS-elemzés azt is feltárta, hogy genomjának körülbelül három százaléka a neandervölgyi ősöktől származik. Bár sok mindent megtudtak a nő genetikájáról, arcának valószínű fizikai formáját csak a múlt hónapban hozták létre.

 hirdetes_810x300  

 

A kutatók a koponya több tomográfiás (CT) vizsgálatának adatait használták fel, amelyek egy online adatbázis részét képezik. A koponyának sok töredék hiányzik, köztük az arc bal oldalának nagy része.

 

„Egy érdekes információ a koponyával kapcsolatban, hogy egy állat megharapta a halála után” – erősítette meg Cícero Moraes brazil grafikai szakértő és a tanulmány társszerzője. Szerinte farkas vagy hiéna volt.

 

A hiányzó részek kiegészítéséhez a koponya tudományos rekonstrukciójának 2018-as statisztikai adatait, valamint a jelenlegi nő és férfi CT-felvételeit használták fel. „Ami leginkább felkeltette a figyelmünket, az az arc szerkezetének robusztussága volt, különösen az alsó állkapocsé” – mondta Moraes.

 

„Amikor a régészek megtalálták a koponyát, a szakértők megállapították, hogy férfi volt. Érthető, hogy miért. A koponya jellemzői nagyon összeegyeztethetők a jelenlegi népesség férfi nemével“ – tette hozzá.

 

Az üregnek, ahol az agy volt, nagyobb térfogata volt, mint a modern egyéneké. Moraes ezt annak tulajdonítja, hogy „a koponya nagyobb szerkezeti rokonságot mutat a neandervölgyiekkel, mint a modern emberekkel“.

 

„Miután megvolt az alaparc, objektívebb és tudományosabb képeket készítettünk színezés nélkül, szürke árnyalattal, csukott szemmel és haj nélkül“ – mondta Moraes. „Később létrehoztunk egy pigmentált bőrű, nyitott szemű, szőrzettel és hajjal rendelkező változatot. A második változat célja, hogy az arcot „vizuálisan” érthetőbbé tegyük a lakosság számára“ – tette hozzá.

 

A sötét, göndör hajú, barna szemű nő képe művészi „alkotás“, a tudósok ugyanis a bőr-, haj- és szemszínről nem rendelkeznek információkkal.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!