Nyitókép: Lauren Long/AP

 

Nagyon kedvezőek lesznek a körülmények a Perseida meteorraj megfigyeléséhez – tájékoztatott Andrea Nozdrovická, a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) szóvivője, aki szerint a szlovákiai polgárokat minden évben augusztus 12-e körül kápráztatja el az „égi színház”.

 

Ekkor a Perseida meteorrajt körülbelül azonos maximális frekvenciával, óránként 45 meteorral lehet megfigyelni. A maximumhoz közeli megfigyelés feltételei idén kedvezőek lesznek a SAV szerint. A Hold nem fog zavarni a fényével, mert 3,5 nappal lesz az újholdig.

 

A Perseida meteorraj július utolsó dekádjától augusztus közepéig aktív, de az egyes meteorok szeptember közepéig fordulnak elő.

 hirdetes_810x300  

 

„Az áramlás szélessége nagyjából 65 millió km“ – magyarázta Ján Svoreň, a Szlovák Tudományos Akadémia Csillagászati ​​Intézetétől. Svoreň szerint az, hogy minden évben ugyanabban az időszakban tudjuk megfigyelni a „hullócsillagokat”, annak köszönhető, hogy a Föld minden évben augusztus 12-e körül van a legközelebb az anyaüstökös útjához Nap körüli keringése során.

 

Ez a 109P/Swift-Tuttle üstökös, amelyből a porrészecskék a perihélium (az üstökös Naphoz vezető útjának legközelebbi pontja) közelében szöknek ki. Amikor belépnek a Föld légkörébe, kiégnek, és meteorjelenséget látunk.

 

A Perseida meteorraj leginkább a meleg nyári éjszakákon nyújtott jó látási viszonyairól ismert. Azonban a legtöbb meteort óránként január 4-én lehet látni, amikor a Quadrantid meteorraj aktív.

 

SITA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!