Nyitókép: SITA

 

Hibás lehet a jelenleg oktatott elmélet a földi élet kialakulásáról, állítják a szakemberek – ez pedig alapjaiban változtathatja meg az ismereteinket a területen.

 

Nem állítanak kevesebbet a HVG által is megírt tanulmány szerzői, mint hogy tévesek lehetnek a jelenlegi, tankönyvekben is olvasható elméletek arról, hogy hogyan alakult ki az élet a Földön.

 

A téma régóta lázban tartja az emberiséget, és az elméletek az új bizonyítékok, ismeretek fényében időnként megváltozhatnak.

 hirdetes_300x300  

 

Az új tanulmány azzal az elmélettel megy szembe, hogy a földi élet kialakulását és fejlődését a víz oxigénnel való telítődése gyorsította fel. Most a kutatók azt állítják, az oxigénnek nem volt irányító szerepe a Föld fejlődésében – összegez a BGR.

 

A kutatók szerint az avaloni robbanás nevű esemény idejekor – 800–650 millió éve –, amikor felgyorsult a földi élet kialakulása, kevesebb oxigén lehetett az óceánokban, mint előtte vagy utána. Ezt az Arab-félsziget Omani hegységének kőzetmintáiból nyert bizonyítékokra alapozzák – ezek felépítését geokémiai analízissel vizsgálták.

 

 

Mindezek a szerzők szerint azt jelenthetik, hogy a jelenleg tanított és elfogadott elméletek a földi élet kialakulásáról tévesek lehetnek. Azt elismerik, hogy az oxigénnek lehetett szerepe a földi élet kezdeteinek kialakulásában, de szerintük egyáltalán nem eldőlt kérdés, hogy mekkora – ennek eldöntése pedig a jövő kutatásainak lesz a feladata.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!