Nyitókép: ogyik.hu

 

Akár ötödével is csökkentehető a demencia kialakulásának a kockázata – állítja egy tanulmány. A kutatás közel háromszázezer középkorú embert vizsgált, akiknek egy része nyelvoktatáson vett részt, míg a többiek semmilyen felnőttképzésen nem tanultak. A vizsgálat végén a tudósok megállapították, hogy azoknál, akik tanultak, az öt év elteltével 19 százalékkal csökkent a demencia kialakulásának kockázat.

 

Egy tanulmány szerint egy új nyelv megtanulása ötödével csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát. A kutatás szerint azoknak a középkorú embereknek, akik nyelvoktatáson vesznek részt, öt év elteltével 19 százalékkal kisebb a kockázata a demencia kialakulásának.

 

Mint az köztudott, az agy rendszeres tornáztatása, mint például a sudokuk vagy különböző rejtvények csökkenthetik az Alzheimer-kór kialakulásának az esélyét, az új kutatás szerint egy új nyelv megtanulása hasonló előnyökkel járhat.

 hirdetes_300x300  

 

A szakemberek 282 ezer 40 és 69 év közötti önkéntes adatait elemezték, és hét éven át nyomon követték őket. A résztvevők a vizsgálat elején a DNS-ük alapján egyéni kockázati pontszámot kaptak a demencia szempontjából, emellett feljegyezték, ki járt a vizsgálat idején felnőtt nyelvképzésre.

 

A vizsgálat során számos pszichológiai és kognitív tesztet végeztek.

 

Az elemzés kimutatta, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a vizsgálat kezdetén oktatásban vettek részt, 19 százalékkal kisebb volt a demencia kialakulásának kockázata, mint azoknál, akik nem tanultak.

 

Hikaru Takeuchi, a japán Tohoku Egyetem munkatársa, a tanulmány szerzője elmondta, hogy azoknál az embereknél, akik felnőttképzési órákon vettek részt, öt évvel később kisebb lett a demencia kialakulásának kockázata.

 

„A szellemi tevékenységek pozitív hatással vannak az idegrendszerre, ami megelőzheti a demenciát” – mondta Ryuta Kawashima, a tanulmány társszerzője, hozzátéve, hogy további vizsgálatokat terveznek azzal kapcsolatban, hogy a tanulásnak milyen egyéb pozitív hatásai lehetnek az idegrendszerünkre.

 

hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!