Nyitókép: National Geographic

 

Az Orosz Tudományos Akadémia régészei egy nagyjából ezeréves temetőre bukkantak az Oka folyó bal partján, Murom városánál – számol be a National Geographic. A lelőhely egy ősi, mára kihalt finnugor néphez, a muromákhoz köthető. A csoport a 11-12. században tűnt el végérvényesen háborúk és asszimiláció következtében.

 

Az ásatáson 13 személy maradványait tárták fel, a sírok többsége észak felé tájolt, az elhunytak pedig többnyire férfiak. A férfiak nyughelyeiből többek között fegyverek, például lándzsák és fejszék, valamint érmék (dirhamok) és öt darab ólomsúly került elő.

 

 hirdetes_300x300  
Kép forrása: heritagedaily.com

 

Az egyik figyelemre méltó sírban magas státuszról árulkodó tárgyak, így egy balta, egy lándzsa, egy kés, egy színesfémből készült üst, négy bronz karkötő és két ezüst gyűrű található. A nyughelyben volt továbbá egy fehér fémből készült, aranyozással bevont övdísz és egy hódfarkú táska, benne két pénzérme. A szakértők szerint a lelet a Perm-Káma vidékétől a Kárpát-medencéig terjedő széles régióban előforduló, magyar típusú övekre emlékeztet.

 

A dirham egy iszlám fizetőeszköz, az érmék közelebbi vizsgálata alapján a pénzek a 10. század elejére datálhatóak, amikor a dirhamot Európában általánosan használták. Az ilyen típusú érméket olyan viking kapcsolatokkal rendelkező területeken is felfedezték már, mint York és Dublin. A sír bal oldalán női ékszerekre bukkantak, köztük egy fejdíszből származó medálokra, muroma gyűrűkre, egy nyakperecre, karkötőkre és egy övcsatra.

 

Kép forrása: heritagedaily.com

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.