Nyitókép: Indian Space Research Organisation via AP

 

Az indiai Pragján holdjáró megerősítette a kén jelenlétét a Hold déli sarkán. Ugyanakkor a spektrográfiai elemzés alumínium, vas, kalcium, króm, titán, mangán, oxigén és szilícium jelenlétét is igazolta a Hold felszínén – jelentette az ISRO indiai űrügynökség.

 

„A LIBS (Laser-Induced Breakdown Spectroscopy) műszer elvégezte az első méréseket a Hold felszínének összetételéről a déli pólus közelében. A helyszíni mérések egyértelműen megerősítik a kén jelenlétét ezen a területen, amit az orbitális szondák fedélzetén lévő műszerek nem tudtak megtenni”

 

– áll az ISRO hétfőn kiadott közleményében.

 

 hirdetes_810x300  

A hatkerekű, napenergiával hajtott holdjáró két hétig körbeutazza a Hold kevéssé feltárt déli sarkát, képeket és tudományos adatokat küldve vissza.

 

A Pragján fagyos víz nyomait keresi, ami potenciális ivóvízforrás lehet a jövőbeni küldetésekhez. Az ISRO szerint a holdjáró a Hold légkörét és szeizmikus aktivitását is tanulmányozni fogja.

 

A múlt héten India lett a Szovjetunió, az Egyesült Államok és Kína után a negyedik ország, amelynek sikerült a Holdon landolnia. Ugyanakkor ez az első ország, amelynek űrszondája a Hold kevéssé feltárt déli pólusa közelében landolt.

 

A Chandrayaan-3 szerelvény az orbitális modullal, a Vikram leszállóval és a Pragyan holdjáróval július 14-én szállt fel a Bengáli-öbölben található Sriharikota sziget űrközpontjából.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!