Nyitókép: scitechdaily.com

 

Ritka égi látványosságban, úgynevezett kék szuperholdban gyönyörködhetnek azok, akik szerda éjszaka kimennek a szabadba. A szuperhold jelenség lényege, hogy éppen akkor van telihold, amikor az égitest a legközelebb jár a Földhöz. Kék holdról pedig akkor beszélünk, amikor ugyanabban a hónapban kétszer van holdtölte. Érdemes kihasználni a lehetőséget, kék szuperhold ugyanis meglehetősen ritkán látható, aki a szerda esti alkalmat elszalasztja, annak 2037-ig kell várnia a következőre.

 

Lenyűgöző látványt nyújtott augusztus elején az ikonikus riói cukorsüveg hegy mögül előbukkanó telihold. Szerda este viszont ennél is különlegesebb látványosságban gyönyörködhetnek azok, akik kimennek a szabadba.

 

Kék szuperhold fog ragyogni az égbolton, ami azt jelenti, hogy egyszerre lesz szuperhold és kékhold.

 hirdetes_810x300  

 

A szuperhold jelenség lényege, hogy éppen akkor van holdtölte, amikor az ellipszis pályán keringő Hold a legközelebb jár a Földhöz. Ilyenkor a telihold nagyobbnak látszik és mintegy másfélszer fényesebb is, mint máskor. Szuperholdat évente többször, általában háromszor-négyszer láthatunk.

 

A kék hold elnevezés kissé megtévesztő, ugyanis, az nem az égitest színével, hanem a keringési idejével függ össze, ami miatt néhány évente nem 12, hanem 13 telihold van egy évben.

 

„Általában 12 telihold van egy évben, évszakonként három. A kék hold az, amikor ugyanabban a hónapban van egy második holdtölte is” – mondta David Connick, az amerikai Clemson Egyetem csillagásza.

 

Ez viszonylag ritkán, átlagosan körülbelül két és félévente fordul elő. Kék szuperhold megfigyelésére viszont évtizedenként mindössze egyszer van esély.

 

A legutóbbi öt évvel ezelőtt volt, a mostani kék szuperhold után viszont 2037-ig kell várni a következőre.

 

„A kék szuperhold rendkívül ritka, mivel két amúgy is ritka eseménynek kell tökéletesen egybeesnie” – magyarázta a csillagász.

 

A legjobb megfigyeléshez érdemes településektől távoli, fényszennyezéstől mentes helyet keresni. Ilyenkor már egy természetjáró távcsővel is jól kivehetők a Hold felszíni formái.

 

M1

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.