Nyitókép: www.minnesota.publicradio.org

 

Egyszerű és kíméletes módszer lehet a fájdalom csillapítására és a csecsemők megnyugtatására Mozart zenéje, erre jutott egy friss kutatás.

 

Különös vizsgálatot folytattak a philadelphiai Thomas Jefferson Egyetem kutatói, orvosokkal közösen: 100, legfeljebb 2 napos, kisebb orvosi beavatkozás előtt álló újszülöttel tesztelték, hogy Mozart zenéje enyhítheti-e a csecsemők fájdalmát – az eredmény pedig az, hogy igen. A vizsgálatok során – derül ki a Nature folyóiratban publikált tanulmányból – a csecsemők felének Mozart zenéjét játszották le szokványos vérvételi eljárás előtt, húsz percen át, míg a másik csoport csendben várakozott.

 

Két perccel a vérvétel előtt valamennyi csecsemő szacharózt kapott fájdalomcsillapítási célzattal, a zene pedig a vérvétel alatt nagyjából még öt percig szólt tovább az érintett újszülötteknél.

 hirdetes_300x300  

 

Egy kijelölt személy folyamatosan értékelte a csecsemők fájdalmát az arckifejezésük, sírásuk, légzési mintáik és végtagmozgatásuk segítségével – ő zajszűrős fejhallgatót viselt, így nem tudhatta, hogy az adott csecsemő melyik csoportba tartozik.

 

Mint kiderült, a Mozartot hallgató csecsemőknél „statisztikailag és klinikailag jelentős” mértékben csökkent a fájdalmat jelző, úgynevezett NIPS-érték.

 

A szakemberek szerint mindez egy egyszerű és olcsó módja lehet a beavatkozások közbeni fájdalomcsillapításra az egészséges újszülöttek esetében – az egyik magyarázata ennek az, hogy eltereli a figyelmet a fájdalomról.

 

A vizsgálatokban résztvevő tudósok most azt vizsgálják majd, hogy a szülők hangjai is olyan jó hatással bírnak-e az újszülöttek számára, mint Mozart zenéje.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!