Nyitókép: HVG

 

A Napnál több százmilliárdszor fényesebb robbanás történt egy galaxisban, a fényessége azonban gyorsabban elhalványult, mint amire számítani lehetett.

 

Szokatlan robbanást fedeztek fel az észak-ír Queen’s University tudósai. A csillagászok szerint az AT2022aedm néven katalógusba vett esemény kivételesen fényes volt, olyannyira, hogy felülmúlja az ismert szupernóvák többségét – derül ki a The Astrophysical Journal Letters című tudományos lapban megjelentetett tanulmányból, számol be róla a HVG.

 

 hirdetes_300x300  

A szupernóva nem más, mint egy csillag utolsó, végső robbanása. Ez az egyik legnagyobb energiájú esemény az univerzumban: a csillag fényessége rövid időre felülmúlja egy egész galaxis fényességét, és pillanatok alatt annyi energiát tud kibocsátani, amennyit a Napunk a teljes élettartama során.

 

A most felfedezett robbanás olyan erős, ami több százmilliárd Napnak megfelelő fényességű volt. A kutatók szerint ez a kozmikus események egy teljesen új osztályát jelentheti.

 

A kutatók a Hawaiin, Chilében és Dél-Afrikában lévő teleszkóprendszerrel észlelték először a jelenséget. Nem sokkal később más teleszkópokkal is megfigyelték az eseményt, ezek pedig megerősítették, hogy egészen egyedülálló a többi szupernóvához képest. A robbanás ugyanakkor a vártnál gyorsabban halványult el.

 

A tanulmány elkészítésében részt vevő Matt Nicholl szerint egy átlagos szupernóva egy hónap leforgása alatt a fényességének nagyjából felére esik vissza, ám ebben az esetben a robbanás a fényességének kevesebb mint 1 százalékára halványult – vagyis lényegében eltűnt.

 

A kutatók szerint emellett a robbanás olyan helyen történt, ahol nem számítottak rá: egy kétmilliárd fényévre lévő galaxisban ment végbe, amelyben több milliárd olyan csillag van, mint a mi Napunk, de nagyon kevés olyan nagy, ami szupernóvává válhat.

 

Nicholl szerint az adathalmaz alapján nem biztos, hogy valóban szupernóvával volt dolguk, elképzelhető, hogy egy csillag és egy fekete lyuk ütközött össze. Ezt a típusú eseményt Luminous Fast Coolers-nek nevezték el a szakemberek, ami arra utal, hogy a fényessége nagyon gyorsan halványul el.

 

A szakemberek eddig csak két hasonló kozmikus eseményt találtak: az egyiket 2009-ben, a másikat 2020-ban detektálták. A mostani megfigyelés azonban lehetővé teheti, hogy a jövőben még több ilyet észleljenek.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.