Nyitókép: SITA

 

Egy friss kutatás bebizonyította, hogy a tengeri algát már sok ezer évvel ezelőtt rendszeresen fogyasztották a kontinensünkön.

 

Kalcium, cink, vas, kálium, antioxidánsok – csak néhány olyan, a szervezet számára hasznos anyag, amely megtalálható a hínárban. Nem véletlen, hogy az egészségtudatos korszerű étkezésben kifejezetten ajánlják a fogyasztását. És ebben nincs semmi új, ugyanis több ezer évvel ezelőtt, a mezolitikumtól a középkorig rendszeresen ettek hínárt Európában.

 

Minderre a brit Yorki Egyetem kutató mutattak be közvetlen bizonyítékokat, méghozzá emberi fogkő mintáiból kivont azonosítható és jellegzetes biomarkerek vizsgálása után, írja a HVG. A biomarker ebben az összefüggésben egy olyan szerves vegyület, amely az eredeti molekulára jellemző, régészeti és geológiai időszakokon keresztül képes fennmaradni szerkezetileg felismerhető formában, lehetővé téve a kiindulási anyaggal való összefüggés feltárását. A fogkő gyakori a legtöbb régészeti korszakból származó csontmaradványokon, és az élet során lenyelt biomolekulák raktárjaként szolgál.

 hirdetes_300x300  

 

A fentieknek megfelelően, a 24 régészeti helyről (Észak-Skóciától Dél-Spanyolországig), az időszámításunk előtti 6400-tól a kora középkorig tartó időszakból származó leletekből kiderült, hogy a vizsgált 74 egyén közel fele, 33 ősünk rendszeresen fogyasztott hínárt, illetve egyéb édesvízi növényeket.

 

Még a kutatókat is meglepte, amit találtak. Úgy tűnik, az európaiak sokkal előbb fogyasztottak hínárt, mint a Távol-Keleten, ahol a hínár évezredek óta az ázsiai konyha egyik alapja. Legalább ennyire érdekesnek tartják, hogy már az ókori emberek is tisztában lehettek a hínár táplálkozási előnyeivel. Ugyan 8000 évvel ezelőtt még erőteljesen támaszkodtak a tengeri erőforrásokra, viszont a hínárfogyasztás a neolitikumban is folytatódott, amikor általában azt feltételezik, hogy a gazdálkodás bevezetése a tengeri táplálékforrások elhagyásához vezetett.

 

„Ez határozottan arra utal, hogy ezek az ősi populációk eléggé megértették a hínár táplálkozási előnyeit ahhoz, hogy megőrizzék táplálkozási kapcsolatukat a tengerrel”

 

– nyilatkozta Stephen Buckley kutatásvezető régész.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.