Nyitókép: SITA

 

A Kaliforniai Egyetem megállapították, hogy a macskáknak is vannak különféle arckifejezéseik, nem is kevés: legalább 276 különbözővel tudnak kommunikálni egymással. A HVG cikkéből az is kiderül, a csimpánzoknál 357 arckifejezést azonosítottak.

 

Arra is rájöttek, hogy van néhány olyan arckifejezése a macskáknak, ami közös az emberrel, ami valószínűleg az elmúlt tízezer év együttélésének eredménye.

 

 hirdetes_300x300  

Behavioural Processes című tudományos lapban megjelent tanulmány első szerzője, Lauren Scott csapatával júliusban és augusztusban 194 percen át rögzítette a macskák arckifejezéseit egy cicakávézóban. A felvételeket Brittany Florkiewicz evolúcióbiológussal elemezte, aki bizonyos állatfajok érzelmeit és viselkedését tanulmányozza.

 

Rájöttek, hogy a macska 276 arckifejezésének mindegyike 26 egyedi arcmozdulat négyes keverékéből állt össze. Ilyen például a nyitott száj, a pislogás, a nagy vagy kicsi pupillák, a bajusz mozgatása vagy az orr megnyalása, nem is beszélve a fül pozíciójáról. Összehasonlításként: az embernek 44 egyedi arcmozdulata van, a kutyáknak pedig 27.

 

A rögzített arckifejezések 45 százaléka volt barátságos, 37 százalékukra agresszió vagy düh volt a jellemző. A maradék 18 százalékban a kettő keveredett. Ezekből az a következtetés is levonható, hogy a macskák az esetek többségében nem viselkednek túl kedvesen a cicakávézóban, vagy nem szeretik, ha filmezik őket.

 

A kutatók egyelőre nem értik, a macskák mit szerettek volna elmondani egymásnak ezekkel a gesztusokkal, de az eredmény a jövőben segítheti a tulajdonosokat és a menhelyeket, hogy felismerjék és értsék az állat viselkedését.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.