Nyitókép: independent.co.uk/Durham University

 

Az egészségügyi figyelmeztetések és ijesztő fotók már évek óta szerepelnek a cigarettásdobozokon. A cél az, hogy a durva képek eltántorítsák az embereket a dohányzástól.

 

Angliai tudósok most hasonló ötlettel álltak elő annak érdekében, hogy rávegyék az embereket a húsfogyasztás csökkentésére. Szerintük a húskészítmények csomagolásán fel kellene tüntetni, hogy a hús előállítása és fogyasztása hozzájárul a klímaváltozáshoz, emellett egészségügyi problémákat okoz.

 

A Durham Egyetem kutatói egy tanulmányban arról számolnak be, hogy az ipari mezőgazdaság jelentős szerepet játszik a klímaválságban, felelős az erdők pusztulásáért és hozzájárul a biodiverzitás csökkenéséhez is – tájékoztatott az Independent brit lap.

 hirdetes_300x300  

 

Ezért úgy döntöttek, hogy kísérletet hajtanak végre, amelyben azt vizsgálták, hogyan hatnak a figyelmeztetések a fogyasztókra. Ezer önkéntest négy csoportra osztottak. Meleg ételeket ábrázoló képeket kaptak, amelyeken olyan figyelmeztetések voltak olvashatók, hogy a hús hozzájárul a klímaváltozáshoz, egészségügyi problémákhoz, és forrása lehet különféle járványok terjedésének.

 

Az egyik képen például felperzselt föld volt látható az alábbi felirattal: „A húsevés hozzájárul a klímaváltozáshoz“.

 

Ennek eredményeként tízből heten, akik figyelmeztető képeket kaptak, inkább vegetáriánus ételeket választottak. Szakértők szerint az éghajlatváltozással kapcsolatos képek voltak a legnagyobb hatással a döntéshozatalra.

 

A kutatók olyan adatokra is támaszkodnak, amelyek azt mutatják, hogy a nemdohányzók 42 százaléka azt mondta, nem akar dohányozni, miután ijesztő képeket látott a cigarettásdobozokon.

 

TvNoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!