Nyitókép: arkeonews.net

 

A több mint fél méter hosszú kőtárgy aprító vagy vágó funkciót láthatott el.

 

A szaúd-arábiai el-Ulai Királyi Bizottság bejelentette, hogy az el-Ulai kormányzóságban található Kurh lelőhelyen egy több mint 200 ezer évesre becsült, paleolit kőeszközre bukkantak – számol be a National Geographic. Kurh a korai iszlám időszakok óta történelmi jelentőséggel bíró helyszín az Arab-félszigeten.

 

 hirdetes_300x300  

A régészeti lelőhely nagy területet fed le. Korábban számos ásatás zajlott itt, a helyszínen több, részben vagy teljesen látható építmény maradványa, például a városfal egyes szakaszai figyelhetőek meg.

 

 

A város virágzása a 800-1100 között időszakban zajlott, de a környéken már korábban is jelen voltak emberek – nemcsak a Homo sapiens, hanem más fajok képviselői is. Ezt bizonyítja a TEOS Heritage örökségvédelmi tanácsadó cég által nemrég felfedezett, ősi kőeszköz.

 

 

A tárgy bazaltból készült, kifejezetten nagy, 51,3 centiméter hosszú, és aprító vagy vágó funkciót láthatott el, egyfajta kézi fejsze lehetett. A szakértők jelenleg is dolgoznak a lelet elemzésén és kiértékelésén.

 

Az el-Ulai Királyi Bizottság kiemelt fontosságúnak tartja a régió régészeti feltárásait és fejlesztéseit. A cél, hogy a térséget világviszonylatban is kimagasló természeti és örökségvédelmi idegenforgalmi célponttá alakítsák.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.