Nyitókép: interestingengineering.com

 

Számos, a csontokat érintő kezelésben jelenthet komoly előrelépést brazil kutatók egy új fejlesztése, mely nem más, mint egy új, kobaltból és monetitből álló új anyag.

 

Fontos áttörést érhettek el a São Pauló-i Egyetem kutatói: egy olyan bioanyagot hoztak létre, mely képes lehet regenerálni a csontszövetet. Mindez pedig számos kezelést segíthet, a csontgráf beültetéstől a fogimplantátumokig.

 

Ez több tekintetben is fontos előrelépést hozhat: csökkentheti a kezelési költségeket és a szükséges kórházi tartózkodás idejét, javíthatja a felépülési mutatókat, és végezetül az efféle operációk mellékhatásait is megelőzheti, írja a HVG tech rovata.

 hirdetes_300x300  

 

Ahhoz azonban, hogy ez elérhető legyen, az új bioanyagnak képesnek kell lennie utánozni az emberi csontszerkezet bonyolultságát, úgy, hogy eközben hatékony és biztonságos marad – a klinikai vizsgálatok alatt, valamint a gyakorlatban egyaránt.

 

Jelenleg az ilyen, csontszövetet igénylő beavatkozások során általában szükséges a beteg saját csonttöredékeinek a felhasználása – és ez nem egy tökéletes megoldás, mivel sokszor további műtétek szükségesek hozzá, melyek nagyobb fertőzésveszélyt, és nem utolsó sorban lassabb felépülést eredményezne.

 

Vizsgálatok szerint az új, kobaltot, valamint egy monetit nevű kalciumot magában foglaló anyag ráadásul biztonságos is, nem jelent veszélyt az emberi szervezetre. A gyakorlati alkalmazásig azonban még bizonyára várni kell. Állatkísérletek során már több területen is bizonyított.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.