Nyitókép: Körkép.sk

 

Sokat számít, mi után kutatunk a távoli exobolygókon, és akár még az is lehetséges, hogy olyat találunk, ahol az egykori földi élethez hasonló zajlik le épp.

 

Meglepő elmélettel állt elő egy új, a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society folyóiratban publikált tanulmány: még ma is létezhetnek dinoszauruszok, igaz, természetesen nem a Földön, hanem más bolygókon, számol be róla a HVG:

 

 hirdetes_810x300  

A tanulmány szerzői úgy vélik, dinoszauruszok – vagy azokhoz hasonló „űrlények” – élhetnek olyan bolygókon, melyek oxigénszintje magasabb, hasonlóan a földi dinoszaurusz-korszakhoz. Ez persze nem a szomszédos bolygókon keresendő: a szakemberek szerint olyan anyagok után kell kutatni a távoli exobolygókon, amelyek a Földön már nem találhatók meg. Ennek segítségével lehet olyan bolygókat megtalálni, amelyek most esnek át a fanerozoikum-korszakon.

 

Ha sikerülne ilyet találni, az evolúciós folyamatok melegágyát jelezhetné – és lehetővé tenné a dinoszauruszokhoz hasonló lények kifejlődését és akár létezését.

 

Ehhez fontos az olyan dolgok után is kutatni ezeken a távoli bolygókon, mint a magasabb oxigénszint – a dinoszauruszok idején ugyanis ez akár 35 százalékot is elérte a Földön, mielőtt a jelenlegi 21 százalékon stabilizálódott volna.

 

Mint a Cornell Egyetem közleménye fogalmaz: ha sikerülne egy élhető exobolygót találni 30 százalék körüli oxigénszinttel, elméletileg az élet ott túlmutathat a mikroorganizmusokon, és olyan életformák is jelen lehetnek, mint az egykori földi Megalosaurusok vagy Microraptorok.

 

Ezek azonban pusztán elméleti síkon mozgó feltételezések, ám ha a tudomány rájön, mit kell keressen, egyszer akár még meglepő felfedezést is tehet ezen a téren.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.