Nyitókép: National Geographic

 

Szakértők egy csoportja megtalálhatta Északkelet-Skóciában az elveszett deeri kolostor helyét – számol be a National Geographic. A kutatók úgy vélik, hogy a 11-12. század fordulóján itt készültek a legkorábbi írásos skót gael nyelvű feljegyzések, a szövegek egy 9-10. századi evangéliumos kötet, a Deeri könyv margójára kerültek.

 

A régészek szerint az apátság romjai mintegy 80 méterre feküdhetnek az 1219-ben alapított Deer Abbey romjaitól. A helyi kutatásokat Alice Jaspars, a Southamptoni Egyetem munkatársa vezeti, eredményeiket a BBC Alba című új dokumentumfilmjében is ismertetik.

 

 hirdetes_300x300  

„Mivel a Deeri könyvben található a legkorábbi fennmaradt skót gael szöveg, a skót történelem egyik legfontosabb kézirata. Bár nem tudni, hogy maga a könyv hol íródott, úgy gondolják, hogy a margóján található gael feljegyzések az elveszett deeri kolostorban kerültek bele”

 

– mondta Jaspars.

 

Kép forrása: Facebook, Deep Park Monastery

 

A feljegyzések az apátság alapítására való utalásokat tartalmaznak más, északkelet-skóciai földadományok mellett. A környéken 2009 óta zajlanak vizsgálatok, Jaspars és kollégái a 2022-es feltárások során bukkanhattak a kolostor nyomaira.

 

Az ásatás során feltárt oszlopgödrökhöz kapcsolódó anyagok szénizotópos kormeghatározása egyezik a könyvben szereplő kiegészítések datálásával. Aprólékos munkával középkori kerámiákat, üvegtöredékeket, egy sztüloszt (hegyes íróeszköz) és hnefatafl táblákat is felfedeztek – utóbbi egy sakkszerű, a középkorig népszerű játék volt. Ezek mind egy kolostorkomplexumra utalnak. Mivel a korszakból kevés apátsági lelet maradt fenn, a tárgyak sokat segítenek a periódus kolostori életének megértésében.

 

A Deeri könyv 2022-ben egyébként ezer év után először tért vissza Észak-Skóciába. A különleges iratot Cambridge-i Egyetemi Könyvtárából három hónapra kölcsönözték ki, és az Aberdeen Szépművészeti Múzeumban állították ki.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!