Nyitókép: National Geographic

 

Egyes madárfajok amolyan őrszemként figyelik a környezetet és elsőként adnak ki riasztást, ha ragadozó közelít.

 

Az állatok speciális riasztóhangokkal hívják fel a többi állat – eredeti cél szerint fajtársaik – figyelmét a veszélyre. Egy-egy életközösség tagjai azonban a legtöbb esetben kiválóan beszélik egymás nyelvét, legalábbis, ami a legfontosabb dolgokat illeti, így a riasztásokat más, ugyanott lakó fajok is megértik. Az efféle őrszem fajokat, mint a cinegéket gyakran kísérik csapatba verődve a többi faj képviselői.

Az Illinoisi Egyetem (Urbana-Champaign) kutatója vezette nemzetközi csoport számolt egy globális kísérlet eredményéről nemrégiben, a Biology Letters folyóiratban, melyről a National Geographic cikke számol be. Arra voltak kíváncsiak, hogy olyan távol lakó madarak riasztását érti-e egy másik faj, amellyel soha életében nem találkozhatott. Nemrégiben egy dél-amerikai vizsgálatból az derült ki, hogy jól értik az ottani madarak is az északi cinegék riasztásait, most azonban ki akarták bővíteni a kutatók a térséget.

A kísérlet során az észak félteke mérsékelt övi régiójában élő madarak számára egy latin-amerikai faj, egy hangyászgébics (Thamnomanes ardesiacus) riasztóhangját mutatták be. E madár az északi cinegékhez hasonló őrszem szerepét tölti be délen, és ugyanúgy gyakori, hogy más fajok kísérik őt emiatt, mint északon a cinegéket.

 hirdetes_300x300  

 

 

A vizsgálatok során Kína, Szerbia és az USA területén élő és telelő madaraknak játszották le a hangyászgébics hangját, valamint a helyben élő és helyi őrszem cinegefajok hangját is. Arra számítottak, hogy a helyi, velük élő cinegék riasztóhangjára reagálnak a legintenzívebben majd a madarak. A kísérletekből azonban kiderült, hogy a hangyászgébics riasztását ugyanolyan komolyan vették, nem volt különbség a cinege riasztására adott válasz és a hangyászgébics riasztására adott között! Kontrollként mindenütt élő gerlék hangját mutatták be, amelyre a helyi madárközösség nem reagált.

Ez arra utal, hogy az őrszem fajok riasztóhangjaiban lehet valamiféle univerzális vonás, feltehetően a konvergens evolúció hatására. Ez azt jelenti, hogy a riasztó hangok hasonló követelményeknek kell megfeleljenek (pl. jól elkülöníthető a többi hangtól, hangos, éles, kontrasztos kiáltás) világszerte, mivel ugyanazt a célt kell elérniük, és emiatt az evolúciójuk egymástól függetlenül is hasonló végeredményt adott.

 

 

A szakemberek szerint lehet, hogy a hasonló jelek megértése nem feltétlenül tanult folyamat, hanem lehet veleszületett ösztönös képesség is.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.