Nyitókép: National Geographic

A NASA irányító csapatának mérnökei a Voyager-1 űrszonda FDS nevű eszközén tapasztalt probléma megoldásán dolgoznak. A szonda rendben fogadja és végre is hajtja a Földről kapott utasításokat, azonban az FDS nem kommunikál megfelelően azzal az alrendszerrel, amely a repülési és a mérési adatokat hazaküldené. Többek között az FDS feladata lenne, hogy begyűjtse a mérőműszerek, illetve az űrszonda „egészségi állapotát” jelző műszerek adatait, majd bináris kódként továbbítsa a Földre, számol be róla a National Geographic.

 

Nemrégiben az adatok helyett nullát és egyesek ismétlődő mintáit kapta meg az irányító csapat, mintha csak elakadt volna a műszer. A vizsgálatok arra utaltak, hogy a hiba az FDS-ben lehet, ezért megpróbálták újraindítani az FDS-t, hogy visszaálljon a probléma előtti állapotába, de egyelőre nem sikerült ezzel elhárítani a hibát, továbbra is az értelmetlen sorozatokat küldi a rendszer. Könnyen lehet, hogy több heti munka vár még a mérnökökre, mire sikerül megoldaniuk ezt a hibát.

 

A Voyager-1 és párja, a Voyager-2 még 1977-ben indult útnak, ezek a leghosszabb ideje működő űreszközeink. A velük előforduló problémák megoldásához nem mindig elég a korabeli technikai leírásokat átböngészni, mert ezekben gyakran nem is szerepelnek olyan gondok, amilyenek egy ennyire hosszú élettartammal együtt járnak. Annak idején nem gondolta senki, hogy több mint 45 évvel a felbocsátásuk után még mindig üzemelni fognak. Sajnos az eredeti irányító csoport mérnökei közül senki se dolgozik már, így személyes segítségkérésre nincs már lehetőség.

 hirdetes_300x300  

Emiatt egy-egy javítást megelőzően a jelenlegi irányítóknak alaposan fel kell mérniük minden eshetőséget, nehogy véletlenül nagyobb kárt okozzanak egy parancs átküldésével, mint amekkorát orvosolni kívánnak vele.

 

A Voyager-1 jelenleg 24 milliárd kilométerre jár tőlünk, a rádiójel 22,5 óra alatt éri el, így 45 órát kell várnia az irányító csapatnak arra, hogy a szonda válaszoljon egy elküldött üzenetre, parancsra. Ez a helyzet tovább lassítja a hibaelhárítást.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.