Nyitókép: pixabay

 

Meglepően gyakori, hogy egy anya-gyereke vagy apa-gyereke páros ugyanabban a hónapban ünnepelje a születésnapját, és persze a testvérek esetében is gyakori ez a jelenség. Egy újonnan közzé tett kutatás, melyről a National Geographic számol be, francia és spanyol családok születésnapjait elemezte. Egyrészt azt mérték fel, hogy a gyerekek hajlamosak-e az anyjukkal egy hónapban születni, illetve azt, hogy általában egy családon belül mennyire jellemző a hasonló időre eső születésnap.

A kutatás során több mint 10 millió születés kapcsán végezték el az összefüggések vizsgálatát egy olyan adatbázis alapján, ahol a született gyerek saját születésnapján túl szerepeltek a szülők és a korban hozzájuk legközelebbi testvérük születésnapjai is.

Általában minden országra jellemző, hogy mely hónapban születik a legtöbb gyerek. Azonban amikor a kutatók nem ország szerint, hanem az anya születési hónapja szerint csoportosították a születési adatokat, kiderült, hogy az anyákkal egy hónapban született gyerekek voltak többen. Úgy végezték el a számításokat, hogy az aktuális gyerek és a három feljegyzett családtagja születési ideje közti különbséget számadattá alakították, majd grafikonon ábrázolták: minél közelebb születtek időben közel egymáshoz, annál kiugróbb csúcsot mutatott a grafikon. Az év során ez minden egyes hónapban megmutatkozott, vagyis az adott hónapban szülinapos anyukáknak nagyobb eséllyel volt a gyereke is ugyanakkor szülinapos.

Kép forrása: National Geographic

Korábban más kutatók ugyan vizsgálták már ezt a lehetséges összefüggést, de csupán néhány ezer fős adatbázison, és nem találtak ilyen eredményt. Az ellentmondás magyarázatához most is elvégeztek a kutatók egy hasonló méretű, pár ezer emberből álló adatsoron (ami a teljes, 10 milliós adatbázis része volt) ugyanilyen elemzést, és be is igazolódott: túl kevés adaton nem lehet kimutatni az összefüggést.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy vajon mi okozhat efféle szezonális kapcsolatot a szülő és a gyerek születési ideje között, de azt tudjuk, hogy ez a családokban tovább halmozódik. Egyetlen lehetséges kapcsolatot találtak: az a szülők születésnapja és a házasságkötés időpontja között. Valószínű tehát, hogy kulturális ok rejlik a háttérben, nem pedig biológiai.

 hirdetes_300x300  

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.