Nyitókép: images-assets.nasa.gov

 

Napközelben jár a Föld, nem sokat látunk az év első meteorrajából, megjelenik a tavaszi állatövi fény, lesz hajnali és alkonyi együttállás, és szép holdsarlókat is megfigyelhetünk.

 

A National Geographic összeszedte a jövő év első hónapjának leglélegzetelállítóbb égi jelenségeit

 

 hirdetes_300x300  

Napközelben a Föld 3-án

 

Bolygónk az északi félteke telén jár legközelebb a Naphoz, 147 millió kilométerre. Ez azt jelenti, hogy a Nap látszólagos átmérője ekkor a legnagyobb. Ne feledjük, csak megfelelő szűrőn keresztül fotózzuk, érdemes a nyár közepén elkészíteni a kép párját is. Délben is csak 20 fokos magasság körül jár a Nap, de érdemes kivárni, míg eltávolodik a horizonttól, vagyis ne napkeltekor örökítsük meg. A látóhatárhoz közeli légrétegek hatására eltorzul a képe, így nem a valós méretében mutatkozik meg. Ha dél körül fotózzuk, akkor nyáron majd reggel 7 körül tudjuk hasonló magasságban elcsípni csillagunkat. A két kép összehasonlításából kitűnik majd az a különbség, amelyet a Nap-Föld távolság miatt észlelhetünk.

 

Quadrantidák 3-án hajnalban

 

 

Az év első meteorraja nehezen megfigyelhető, részben az ilyenkor szokásos kedvezőtlen időjárás miatt, részben pedig azért, mert az alig néhány órás maximum gyakran esik olyan időszakra, amikor nálunk nappal van. Hasonló helyzet áll elő most is, az előrejelzett maximum délelőtt 10 körül várható, vagyis Amerika élvezheti a meteorokat idén. A napkelte előtti időszakban előfordulhat, hogy kissé már kezd nőni az aktivitás, és néhányat megpillanthatunk e meteorokból. Aki Észak-Amerika területén tölti ezt az időt, az akár az óránként 80-100 meteort jelentő csúcsot is elcsípheti a 3-ra virradó éjszaka. A helyzetet kissé tovább rontja a Hold jelenléte is, ezen az éjszakán 60 százalékkal világítja be az eget.

 

Hajnalonta láthatjuk a Merkúrt

 

A legbelső bolygó a hónap elején napkelte előtt másfél órával kel fel a délnyugati égen, a hónap közepére picit még előbb, de lényeges különbség már nem lesz. Emiatt gyakorlatilag bármelyik reggel megnézhetjük, 6:30 körül, vagyis nem is túl korai időpontban. Ekkor már pirkad, de még elég sötét ahhoz a horizont, hogy feltűnjön a bolygó ragyogása.

 

Már megnézhetjük a tavaszi állatövi fényt

 

 

Általában már december közepén elkezd derengeni az alkonyat utáni 1-2 órában a délnyugati horizontról ferdén felnyúló fénykúp, ha a holdjárás és az felhőzet lehetővé teszi. Januárban már jól megfigyelhető, kb. egy órával napnyugta után kezdődik az az 1-1,5 órás időszak, amelyben a legszebben látszik. Az ilyenkor még viszonylag korai sötétedés miatt kényelmesen megfigyelhető, csak olyan helyszínt kell keresni, ahol a délnyugati ég fényszennyezésmentes. Az időszakban szerencsére az esti észlelést a holdfény nem fogja zavarni, egészen 13-ig holdmentesek lesznek az esték, használjuk ki a lehetőséget, ha az időjárás kedvez!

 

További égi jelenségek a National Geographic oldalán.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!