Nyitókép: pixabay

 

Amazónia ecuadori részén bukkantak egy egykori civilizáció nyomaira.

 

Elveszett városok csoportját tárták fel az Amazonas-medence ecuadori, andoki részén, az esőerdőben – számol be a National Geographic. A térségben 2000 évvel ezelőtt mintegy 10 ezer, többnyire földműveléssel foglalkozó ember élhetett.

 

Az erdőben rejlő földhalmokra és utakra több mint két évtizeddel ezelőtt figyelt fel Stéphen Rostain régész. Akkor a kutató nem tudta biztosan, hogy milyen kapcsolat volt a struktúrák között, a sűrű növényzet pedig nehezítette a terepi vizsgálatokat.

 hirdetes_300x300  

 

Rostain és kollégái most egy új tanulmányban lidaros adatok alapján elemzik a térséget. Az információkból kiderült, hogy a régióban sűrű településcsoportosulás, illetve az egyes helyszíneket összekötő úthálózat terült el.

 

„Ez a városok elveszett völgye volt”

 

– nyilatkozta Rostain, a Francia Tudományos Kutatási Központ munkatársa.

 

Kép forrása: science.org

 

A településeket az upanói kultúra lakta időszámítás előtt 500 és időszámítás szerint 300-600 között – ez az időszak nagyjából egybeesik a Római Birodalom létezésével. A több mint 6000 földdombon emelt lakó- és szertartási épületeket vízelvezető csatornákkal ellátott mezőgazdasági területek vették körül. A legnagyobb utak 10 méter szélesek, és 10-20 kilométer hosszúak voltak.

 

Noha nehéz megbecsülni a népességet, a térség legalább 10 ezer lakosnak, története csúcspontján akár 30 ezer embernek adhatott otthont – ez a római kori London, Britannia akkori legnagyobb városának lakosságához mérhető. A halmok és az utak kiépítése szervezett, összehangolt munkát igényelt. Az amerikai kontinens más, ősi civilizációi, így az aztékok és maják kőből építkeztek, Amazóniában viszont csak sár volt elérhető, így ezt hasznosították.

 

Az Amazonas-medencére gyakran tekintenek érintetlen vadonként, de az ilyen kutatások igazolják, hogy az emberek ősidők óta jelen vannak a régióban, és formálják azt. A szakértők az elmúlt években az Amazonas más vidékein, többek között Bolíviában és Brazíliában is találtak bizonyítékokat az európai kapcsolatfelvétel előtt kialakult bonyolult esőerdei társadalmakra.

 

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!