Nyitókép: croatiaweek.com

 

Több mint 400 amforát tartalmazó hajóroncs nyugszik a horvátországi Pag szigeténél, a Letavica-fok közelében – számol be a National Geographic. A maradványokat még 2018-ban, egy rutinmerülés során találták meg 32-38 méteres mélységben, idén pedig önkéntesek egy csoportja feltárásba kezdett a helyszínen.

 

A mintegy 30 méter hosszú hajó az időszámítás előtti 1. századból származik, a kidobott horgony elhelyezkedése arra utal, hogy valószínűleg akkor süllyedt el, amikor egy erős viharral próbált megküzdeni. Figyelemre méltó, hogy a kereskedelmi hajón egy írnok is dolgozott, amit egy tintatartó felfedezése is bizonyít.

 

Kép forrása: croatiaweek.com

 

 hirdetes_300x300  

A tipikus méretű, 80-90 centiméter magas amforák mellett kisebb edényeket is feltártak, amelyeket valószínűleg a vásárlás előtti borkóstoláshoz használtak. Emellett számos más értékes leletet, köztük két bronztárgyat is felfedeztek. A leleteket Splitbe, a Művészeti Akadémián működő restaurátor műhelybe szállították. A tárgyakat három-négy hónapig tartó, tisztítással kísért sótalanítás után, gipsz felhasználásával állították helyre.

 

A sziklás és homokos tengerfenéki lejtők találkozásánál, a parttól mintegy 130 méterre, a Letavica-fok közelében fekvő lelőhelyet az teszi különlegessé, hogy a szakértők nem helyeztek el vasból készült védőketrecet az amforák fölé. Ehelyett egy új módszert alkalmaztak a hely gondozására, amelynek alapja a rendszeres karbantartás. Az elkötelezettség miatt a lelőhely megkapta az UNESCO búvárrégészeti elismerését.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!