Nyitókép: National Geographic

 

Egy német kutatócsoport a PNAS folyóiratban számolt be nemrégiben arról az érdekes vizsgálatról, melynek során követték 59 ember agyának változásait a második nyelv tanulása során. Az alanyok arab anyanyelvű szíriai migránsok voltak és intenzív német nyelvtanfolyamra jártak.

 

Mindegyikük agyáról nagy felbontású MRI felvétel készült a tanfolyam előtt, annak félidejében, majd a végén. A kutatók a traktográfia nevű módszer segítségével felmérték azokat az átalakulásokat, amelyekre ezen időszak alatt sor került. Ezzel gyakorlatilag megismerték a nyelvtanulás folyamatának érintett idegi pályáit.

 

A változások a fehérállomány kapcsolataiban, a nyelvi hálózatban következtek be, és a második nyelv elsajátításakor a jobb féltekén újabb régiók is bekapcsolódtak.

 hirdetes_300x300  

 

„A nyelvtanulás folyamatával mindkét félteke nyelvi régiói közt gyarapodtak a kapcsolatok”

 

– magyarázta Xuehu Wei, a kutatás vezetője.

 

„Az új szavak megtanulásával megerősödött mindkét félteke lexikális és fonológiai alhálózata, különösen a tanulás második szakaszában, amikor a tudás megszilárdult.”

 

Érdekes módon az is feltárult a vizsgálatokból, hogy a két agyfélteke közti kapcsolat viszont kissé legyengült. Ez azt jelenti a kutatók szerint, hogy a második nyelv elsajátításakor a bal agyfélteke, amely a nyelvi ügyekben domináns, kevésbé befolyásolhatja a jobb féltekét, így annak erőforrásai fontosabbá válnak az új nyelv megtanulásakor. Ez azt jelenti, hogy a jobb félteke azon régiói, amelyeket korábban a nyelvi kapcsolatokhoz nem használt ki az agy, a tanulás során fontos szerepet kaptak. Az agyi kapcsolatok változásai egyenes arányban álltak azzal, amilyen teljesítményt a nyelvtanulók a Goethe Intézet tesztjein nyújtottak.

 

A kutatók szerint a jellegzetes változások azt mutatják, miként alkalmazkodik a felnőtt ember agya a kognitív kihívásokhoz, azzal, hogy átrendezi a két félteke strukturális kapcsolati rendszereit.

 

National Geographic, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.