Nyitókép: heritagedaily.com

 

Ritka, a National Museums Scotland gyűjteményéhez tartozó római kori páncélzatot restauráltak – számol be a National Geographic. Az időszámítás szerinti 2. század közepéről származó sárgaréz karvértet februárban a British Museumban fogják bemutatni egy, a római hadsereget ismertető kiállításon.

 

A vállból induló karpáncél egy karcsú fém négyzetben végződik, amelyet úgy terveztek, hogy védje viselője kezét, és amelyet valószínűleg a gladiátorok által viselt felszerelés ihletett. Az eredetileg testpáncélként azonosított tárgy a későbbi elméletek szerint egy lovas combvédőjeként szolgált, csak az utóbbi években sikerült megérteni a valódi funkcióját.

 

 hirdetes_300x300  

A restaurátorok heteket töltöttek a lelet helyreállításával, a vértet több száz darabban, bőrszíjak maradványaival együtt 1906-ban fedeztek fel a dél-skóciai Melrose melletti Trimontium erőd helyén.

 

„Ez egy hihetetlenül ritka tárgy, és nagyszerű, hogy ez a kiállítás lehetőséget adott arra, hogy újraépítsük. Az átalakulás lenyűgöző”

 

– mondta Dr. Fraser Hunter, a National Museums Scotland őskori és római kori kurátora. A szakértő szerint a páncél egyszerre szolgált védelemként és státuszszimbólumként.

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

@nationalmuseumsscotland által megosztott bejegyzés


A töredékek már több mint egy évszázada a National Museums Scotland gyűjteményéhez tartoznak. A felső rész 25 éve a Skót Nemzeti Múzeumban van kiállítva, az alsó részt a Trimontium Múzeumnak adták kölcsön, darabkák tucatjait pedig a National Museums Scotland Gyűjteményi Központjában őrzik. A leletet most egyesítették első alkalommal.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!