Nyitókép: SITA

 

Elon Musk szerint cége, a Neuralink jó úton halad afelé, hogy az emberek gondolattal tudják irányítani a különböző eszközeiket.

 

Megkapta a világ első betege a Neuralink agyba ültethető chipjét – jelentette be az X-oldalán Elon Musk. Musk szerint az első eredmények ígéretes neurontüskéket vagy idegimpulzusokat mutattak, a beteg pedig szépen gyógyul, számol be róla a HVG.

 

 hirdetes_300x300  

 

A Neuralink még 2023 májusában kapott engedélyt arra, hogy klinikai vizsgálatokat folytasson az agyba ültethető chippel, vagyis, hogy emberek is megkapják az implantátumot. Ezzel kezdetét vehette egy hatéves vizsgálati időszak, amely során a páciensek agyába 64 darab, az emberi hajszálnál is vékonyabb vezetéket ültetnek be az agy azon részébe, ami a mozgás szándékáért felelős.

 

Musk szerint mindez lehetővé teszi, hogy fogják ezeket a jeleket, majd vezeték nélküli kapcsolaton keresztül továbbítsák azt egy külső egységnek, ami dekódolja, hogy az illető hogyan szeretne mozogni.

 

Emiatt az első eszköz a Telepathy, azaz a Telepátia nevet kapja, mivel pusztán gondolattal lehet majd utasításokat adni a telefonunknak és a számítógépünknek, azokon keresztül pedig gyakorlatilag bármilyen eszköznek. Ezt elsőként azok kapják majd meg, akik elvesztették a végtagjaikat.

 

Az agy-számítógép interfészek kapcsán óriási a verseny az Egyesült Államokban. A Neuralink az elmúlt években komoly riválisokat kapott a Synchron és a Precision Neuroscience nevű vállalatok személyében. Előbbi támogatásába Bill Gates is beszállt, emlékeztet a HVG.

 

Bár a Neuralink mostani eredménye mindenképpen fontos mérföldkő, független forrás – például az amerikai gyógyszerészeti hatóság – egyelőre nem erősítette meg, hogy valóban sikeres volt a beültetés. Korábban ugyanakkor komoly bírálatokat kapott a cég, miután kiderült, a kísérleti állatok rendkívüli szenvedésen mentek keresztül.

 

HVG

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!