Nyitókép: Reuters

 

Az egyik közép-németországi barlangban felfedezett csonttöredékek azt mutatják, hogy az emberi faj több mint 45 000 évvel ezelőtt, tehát az eddig ismertnél jóval korábban jutott el Európa hideg, magasabb szélességi fokaira. Ez a megállapítás átírja a Homo sapiens korai történetét azon a kontinensen, ahol akkor még unokatestvéreik, a neandervölgyiek laktak.

 

A tudósok szerdán közölték, hogy a Homo sapiens 13 csontvázmaradványát azonosították az ősi DNS segítségével az Ilsenhöhle-barlangban, amely egy középkori dombtetőn lévő kastély alatt található a németországi Ranis városában. A csontok korát 47 500 évben határozták meg. A Homo sapiens eddigi legrégebbi maradványai Közép- és Északnyugat-Európa északi részéből körülbelül 40 000 évesek voltak.

 

 hirdetes_300x300  

 

„Ezek a fragmentumok közvetlenül radiokarbon keltezéssel rendelkeznek, és jól megőrzött Homo sapiens DNS-t adtak”

 

– mondta Jean-Jacques Hublin paleoantropológus és kutatásvezető, a párizsi Collège de France munkatársa.

 

A Homo sapiens több mint 300 000 évvel ezelőttről, Afrikából származik. Később a világban járva találkozott más emberi populációkkal, köztük a neandervölgyiekkel. A hiányos kövületi feljegyzéseknek köszönhetően nem tisztázott a Homo sapiens európai terjedésének részletei, és fajunk szerepe a körülbelül 40 000 évvel ezelőtt eltűnt neandervölgyiek kihalásában.

 

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.