Nyitókép: SITA

 

Először hozzák nyilvánosságra Charles Darwin teljes személyes könyvtárának tartalmát – számol be a National Geographic. A 300 oldalas katalógus a természettudós könyvtárában található több ezer könyvet, folyóiratot, röpiratot és cikket részletezi.

 

A projekt közel két évtizedes, fáradságos, nyomozáshoz hasonló munkával igyekezett felkutatni a természettudós könyvtárában található tételeket, gyakran árverési katalógusokat kellett böngészniük. John van Wyhe, a Szingapúri Egyetem tudománytörténésze, a Darwin Online igazgatója és a keresést vezető szakértő szerint eredményeik feltárják, hogy Darwin milyen rendkívüli mértékben kutatta mások munkásságát.

 

„Azt is megmutatja, hogy Darwin milyen őrülten eklektikus volt” – mondta a kutató. A tételek között amerikai és német újságkivágások is találhatóak kacsákról vagy szöcskékről. Van Wyhe úgy látja, a nem hivatalos könyvek összessége az igazán érdekes.

 hirdetes_300x300  

 

A Darwin Online által közzétett 300 oldalas katalógus 7 400 címet részletez 13 ezer tételben, beleértve folyóiratokat, röpiratokat és recenziókat. A könyvek egy része Darwin iskoláskorából származik.

 

Charles Darwin: A fajok eredete című könyve, melyet barátjának Bernhard Tegetmeier természettudós barátjának dedikált. Forrás: National Geographic

 

A Darwin könyvtárában található könyvek korábbi listái csak körülbelül 15 százalékát fedték le az eredeti tartalomnak. Az új lista alapján a gyűjtemény szédítően sokféle témát tartalmazott a biológiától a filozófián és mezőgazdaságon át a történelemig, a négylábú tyúk anatómiájától az epilepsziás tengerimalacokig. A művek több mint fele angolul, a többi pedig német, francia, olasz, spanyol, holland és dán nyelven íródott. „A könyvtárban található művek mérete és választéka nyilvánvalóvá teszi, hogy Darwin milyen rendkívüli mértékben érdeklődött mások munkái iránt” – mondta van Wyhe.

 

A művek február 12-én kerülnek nyilvánosságra, Darwin 215. születésnapján. A projekt része a könyvtár virtuális rekonstrukciója, amely 9300 linket tartalmaz az ingyenesen elérhető művek másolataira.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!