Nyitókép: Archív

 

A Kínai Tudományos Akadémia kutatói egy újfajta anyagot fejlesztettek ki, amely úgy képes lassítani a fény sebességét, hogy az közben nem veszít annyi energiát, mint addig.

 

Néhány évvel ezelőtt a Glasgow-i Egyetem fizikusai azzal a megállapítással álltak elő, hogy bizonyos körülmények esetén a fény sebessége lassítható, vagyis hosszabb ideig tart a fénysugaraknak, hogy eljussanak A pontból B-be. A Kínai Tudományos Akadémia kutatói most a Nano Letters című tudományos lapban egy olyan módszert mutattak be ennek elérésére, amely az eddigi leghatékonyabb megoldásnak tűnik.

 

 hirdetes_810x300  

 

Science Alert által idézett kutatók szerint megoldás hasznos lehet a számítástechnika, valamint az optikai kommunikáció terén is.

 

A világűrben másodpercenként 299 792 kilométert tesz meg a fény. Ennek köszönhető, hogy a Nap és a Föld között lévő 150 millió kilométeres távolságot a Napból érkező fény 8,3 perc alatt teszi meg.

 

Ha azonban a fény útját elektromágneses mezők keresztezik, ez a rendkívüli sebesség lassulni kezd. A legtöbb átlátszó anyag kis mértékben lassítja a fényt, de az is, amikor egyik közegből a másikba lépve a fény elhajlik. A számottevő lassuláshoz azonban speciális anyagokra van szükség, például fotonikus kristályokra vagy szuperhűtött kvantumgázokra.

 

 

A kínai kutatók új módszere at elektromágnesesen indukált transzparenciára (EIT) épül, amel a vákuumban lévő átlátszatlan gázokat átlátszóvá változtatja. Ennek köszönhetően a lézerfény ugyan átjut rajta, de lelassul. Ezzel a megközelítéssel a fény és az energia egy része is elveszik a fény útja során.

 

Hogy csökkentsék ezt a fajta a veszteséget, az EIT néhány alapelvére építve létrehoztak egy új anyagot a fény lassítására. Ez egyfajta metafelület, amelynek tulajdonságai nem hasonlítanak a természetben előforduló anyagok természetéhez.

 

A kétdimenziós felületet szilíciumrétegek alkotják, a mérések alapján pedig úgy tűnik, a fény több mint 10 000-szeresére lassulhat ebben a rendszerben. Eközben a veszteség ötödére zsugorodott a más rendszerekben tapasztalható veszteséghez képest.

 

A fejlesztésnek köszönhetően a jövőben jobban szabályozható lehet a fény terjedése. Ez a szélessávú internettől kezdve a kvantumszámítógépekig rengeteg helyen lehet hasznos.

 

National Gepgraphic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.