Nyitókép: BBC

 

Egyelőre nem sokat tudni a hajóról, de elképzelhető, hogy a 16. századból származik.

 

Több száz évesnek vélt, jó állapotban fennmaradt hajóroncs méretes darabját sodorta partra a víz a Brit-szigetekhez tartozó Orkney egyik szigetén – számol be a BBC. A fadarabokat nagyméretű facsapok tartják össze, olyan stílusban, amelyet már a 16. században is gyakran használtak.

 

 hirdetes_300x300  

A Sanday szigetének lakói úgy vélik, hogy a legutóbbi heves téli viharok szabadíthatták fel a tengerfenékről a maradványokat. Remélhetőleg a későbbi vizsgálatok további részleteket tárnak majd fel a roncsról.

 

Old shipwreck

 

David Walker helyi lakos több felvételt is készített a helyszínen. Elmondása alapján több hozzáértő is volt a roncsnál, akik gyorsan kiértékelték a leletet. A hajó fája egyedi módszerrel van összecövekelve, a technika vizsgálatából a szakemberek következtethetnek a jármű pontos korára. Valószínűsíthető, hogy a roncsot eddig üledék fedte, ezért maradt fenn ilyen jó állapotban, és elképzelhető, hogy a darab egy vihar során, a közelmúltban szabadult el, majd kötött ki a szigeten.

 

Walkerék abban bíznak, hogy idővel a hajó többi része is előkerülhet, illetve hogy a szakemberek konzerválhatják a leletet. Most, hogy a maradvány már ki van téve a környezeti hatásoknak, gyorsabban roncsolódhat.

 

Old shipwreck and Ned the dog

 

Myra Stockton Sanday történész 1596-ig visszamenőleg mintegy 200 hajóroncsot katalogizált a sziget körül. Feljegyzéseiben 14 olyan hajó található, amely a part közelében veszett el. Ahhoz, hogy pontosan megértsék a most előkerült roncs történetét, képzett kutató segítségére lesz szükség.

 

Old shipwreck

 

National Geographic

Megosztás:
Címkék: hajóroncs Orkney

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.