Nyitókép: SITA

 

Elon Musk milliárdos SpaceX-je több száz kémműholdból álló hálózatot épít Amerika egyik titkosszolgálata számára. Az elmúlt években a cég ezeknek a műholdaknak több, képek készítésére szánt prototípusát is fellőtte a világűrbe – írta a Reuters ügynökség öt tájékozott forrásra hivatkozva. Egy új jelentés szerint Musk cégének ügyfele a US National Reconnaissance Office (NRO). Az NRO-val kötött, 1,8 milliárd dolláros szerződés a SpaceX Starshield nevű részlegéhez tartozik, és a cég és az amerikai biztonsági apparátus közötti kapcsolat erősödését mutatja – írja a Reuters.

 

A szerződés létezésére a múlt hónapban hívta fel a figyelmet a The Wall Street Journal, amely egyúttal a SpaceX és az amerikai hírszerzési és katonai szolgálatok közötti együttműködés elmélyülésére is rámutatott. Megjegyezte, hogy a cég már régóta telepít katonai és titkos műholdakat az űrbe, de a Starshield részleg munkájáról nem sok információ áll rendelkezésre.

 

A szerződést a kémműholdat kezelő NRO-val a SpaceX 2021-ben írták alá a Reuters szerint. „Ha sikeres lesz, a program nagymértékben növelheti az Egyesült Államok kormányának és hadseregének azon képességét, hogy gyorsan észrevegyék a potenciális célpontokat bolygónkon szinte bárhol”

 hirdetes_300x300  

 

– folytatta a hírügynökség.

 

Elmondása szerint a SpaceX egy „hatékony” műholdrendszert készít elő az amerikai kormány számára, amely alacsony Föld körüli pályán működhet. A cég 2020 óta tucatnyi prototípust küldött az űrbe Falcon 9 rakétákkal egyéb más műholdak mellett – közölte három meg nem nevezett forrás.

 

A SpaceX a projekttel kapcsolatos kérdésekre nem válaszolt, az NRO pedig csak annyit közölt, hogy kifinomult műholdas rendszerek fejlesztésére törekszik, és magáncégekkel is együttműködik.

 

ČTK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!