Nyitókép: National Geographic

 

Az egykor hatalmas közép-ázsiai tó, amely valaha a világ negyedik legnagyobb tava volt, mára a felismerhetetlenségig összezsugorodott.

 

Az 1920-as években kezdett romlani a helyzet az Aral-tó környezetében, olvasható a National Geographic cikkében. A tóba torkolló folyók, az Amu-darja és a Szir-darja az ókor óta elősegítették a száraz éghajlatú közép-ázsiai területen a kertészkedést, gyümölcstermesztést. Azonban a Szovjetunió létrejöttével a tó környéki sivatagos terület új célt kapott: a gyapottermesztés központjává vált, azt pedig talán tudjuk, hogy a gyapot nagyon vízigényes növény. A tájátalakítást, a folyókból elvezetett rengeteg vizet fokozatosan érezte meg az egykori kiterjedt mocsárvilágnak is otthont adó tó környezete.

 

Az Aral-tó vízgyűjtő területe FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

 

 hirdetes_300x300  

Geológiai értelemben véve az Aral-tó fiatalnak mondható, mintegy 139 ezer éve jött létre, a térség tektonikai változásai hatására a tónak otthont adó mélyedés. Elsőként a Szir-darja vize folyt ide, majd a jégkor utolsó néhány tízezer évében az Amu-darja irányváltozásai során szintén e mélyedésbe vezette a vizét.

 

Bár az utóbbi 2000 évben is voltak természetes vízszintváltozásai a tónak, azok nem haladták meg a 4 métert (a tó maximális mélysége 65 méter volt egykoron). A mezőgazdálkodás miatt elvont vízmennyiség tovább csökkent a klímaváltozás hatására, a melegebbé váló nyarakon fokozódik a párolgás.

 

 

A tó kiszáradása egy másodlagos veszélyforrást is tartogat: az egykori agyonvegyszerezett szovjet mezőgazdaságból származó toxikus maradványok a tómederben felhalmozódtak, azonban a víz eltűnésével a szél bármikor felkaphatja ezt a mérgező és sóval teli portömeget.

 

A szél könnyen megemeli a kiszáradt tőmeder egykori üledékét

 

A Copernicus Sentinel-2 műholdja 2024. március 1-jén készített friss felvételt a tó maradványáról, és ezt a 2016 tavaszi képpel össze is hasonlíthatjuk, ez nyitóképünk.  Valószínűleg nem sok remény van már a tó „feltámasztására”.

 

National Geographic

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!